Wok met kip

Gert wordt kippenkweker: 50 en een nieuwe uitdaging

Het leven begint op je vijftigste. Dat krijgt de gelukkige en de soms ook ietwat beteuterde jarige op de grote dag vaak te horen. Maar van treurnis was er bij Gert Van Driessche totaal geen sprake. Rustig uitbollen als leerkracht bedrijfseconomie zat er sowieso niet in. Als amateurlandbouwer droomde hij er al langer over om de professionele switch te maken naar de landbouwsector. Op zijn 50 jaar besloot Gert dat het ideale moment gekomen was voor de grote stap naar het ondernemerschap. Twee jaar later heeft hij twee stallen met maar liefst 84.000 braadkippen.

Gert Van Driessche

Een nieuwe start

De boerenstiel is al lang Gerts passie. Nog voor hij er zijn beroep van maakte, had de tuin van Gert veel weg van een boerenerf. Hij was imker, hield wat schapen en had een honderdtal kippen. Gert vond het altijd prioritair dat zijn dieren het goed hadden en gezond waren. Nu hij op grote schaal kippen kweekt, blijft die bekommernis een heel belangrijke drijfveer in zijn dagelijkse werk.

De keuze voor kip bouwde dus voort op zijn hobby. Toch had Gert ook heel goed nagedacht over de commerciële kant van de zaak. “Kip wordt gegeten door alle volkeren en er zijn geen religies die kip verbieden.” Hij benadrukt ook de duurzaamheid: kippen hebben een lagere ecologische voetafdruk dan vele andere diersoorten.

Blije kippen

Gert legt zich volledig toe op de zorg van zijn dieren. De kuikentjes komen als ze een dag oud zijn op het bedrijf aan. Gerts goede zorgen beginnen dus letterlijk op dag 1. “Wij boeren hebben er alle belang bij om onze dieren graag te zien,” vertelt Gert. “Hebben ze voldoende water en voeding? Is de temperatuur van de stal wel goed? Hoe blijven mijn kippen gezond?” Voor dat laatste werkt hij samen met een bedrijf dat kruidenpreparaten maakt om aan het drinkwater toe te voegen. “Ik ben steeds op zoek naar nieuwe middelen om een gezonde weerstand op te bouwen bij de kippen, zonder medicatie te gebruiken. Elke dag ga ik op ronde in de stal. De perfecte ronde is voor mij een ronde met alleen kerngezonde en gelukkige kippen.”

Gevulde aardappel met broccoli en kipblokjes

Kies voor kwaliteit, kies Belgisch

Gert is elke dag bezig met de kwaliteit van zijn dieren en is onder de indruk van zijn collega’s: “In het algemeen wordt in België heel erg gewerkt op kwaliteit en traceerbaarheid.” Zo werd in 2002 de vzw Belplume opgericht die een Integraal Kwaliteitssysteem voor braadkippen uitbouwde. Alle schakels in de keten, van de broeierij tot in het slachthuis, worden vandaag aan heel grondige controles onderworpen. Bijvoorbeeld zijn er specifieke voorschriften over wat de dieren mogen eten en over het Salmonellabeleid. Braadkippen die uit het buitenland komen zijn vaak minder gecontroleerd. Het frustreert Gert daarom dat het voor consumenten zo moeilijk is om te weten welke kippen van betere kwaliteit zijn dan andere. Al is zijn boodschap duidelijk: “kies je voor een Belgische kip, dan zit je goed!” “Ik raad de mensen aan om steeds Belgische kip te vragen. Hopelijk zullen de verkopers dan minder of geen buitenlandse kip meer aanbieden.”

Durf risico’s nemen

Dat Gert op zijn vijftigste nog de overstap waagt naar het ondernemerschap is op zijn minst ongewoon. Maar Gert is duidelijk: “Wat je doet moet je graag doen. Ik kreeg de liefde voor de boerenstiel van mijn grootouders, die beide landbouwers waren.” Dus ging Gert ervoor. Hij blijft vandaag bovendien nog halftijds aan de slag als leerkracht economie. Daarbij kan hij heel veel van zijn ervaring meenemen naar de klas. “Ik wil mijn leerlingen stimuleren om te gaan ondernemen en hen inspireren met mijn verhaal.” 

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Maak jij vaak gerechten met kip van bij ons? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.