Volledige gebraden kip uit de oven met kruiden en aromaten rondom de kip.

Tips voor het klaarmaken van kip in de oven

Kip in de oven bereiden is makkelijk én je hebt er weinig werk aan. Ontdek onze tips en recepten voor een heerlijk sappig stukje kip.

3 tips voor de perfect gebraden kip

Het braden van kip in de oven is een trage, indirecte, maar gelijkmatige manier om kip klaar te maken. De oven verhit het vlees immers aan alle kanten tegelijk.

Zo ga je te werk om kip in de oven te bereiden:

  • Kleur kleine stukken kip eerst aan in vetstof in een braadpan en laat ze daarna verder braden in een hete oven van 180°C. De omringende hitte zorgt ervoor dat het vlees in enkele minuten klaar is. Stukken kip met veel bindweefsel, zoals kippenpoten, kan je zelfs braden tussen 120 en 150°C. Het vlees moet dan wel langer in de oven blijven, maar zal sappiger zijn.
  • Leg de kip op een bedje van wortel, ui, selder en prei met een kruidentuiltje van tijm, laurier en peterselie voor een gebraden kip met extra smaak.
  • Bereid je een kip in z'n geheel in de oven en wil je weten wanneer de kip gaar is? Steek een vleesvork in de buikholte en kantel de kip lichtjes met de opening naar onder. Pas als het uitdruipende vocht helder wordt, is de kip gaar. 

Tip: Als je het vel van de kip vooraf inwrijft met citroensap, krijg je een veel krokanter resultaat.

Hoe een gebraden kip versnijden?

Is je kip klaar? Met deze handige video leer hoe je een kip versnijdt volgens de regels van de kunst.

Tip: koken met hoeve- of bioproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Heb jij een van onze recepten met kip uitgeprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!