Kaassaus

Lekker smeuïge kaassaus maken in 6 stappen

Bij groentjes, vis of vlees… kaassaus smaakt heerlijk in heel wat gerechten. En met slechts een paar ingrediënten en kazen van bij ons zet je zelf een lekkere kaassaus op tafel. Check onze tips om je kaassaus helemaal op punt te brengen, samen met een aantal inspirerende recepten.

De klassieke kaassaus maken

Het klassieke recept voor kaassaus bestaat uit boter, bloem, melk, geraspte kaas en kruiden.

In een paar stappen kan je met deze ingrediënten een smeuïge kaassaus maken:

  1. Smelt boter in een kookpot en roer er de bloem door.
  2. Laat de roux even opdrogen tot het een beetje naar koekjes ruikt.
  3. Giet de melk bij de roux en roer tot een gladde saus.
  4. Roer de kaas door de saus. Voeg de kaas pas toe wanneer je de kookpot van het kookvuur hebt genomen.
  5. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en een klein beetje citroensap.
  6. Roer tot een gladde saus.

Met behulp van onze video kan je heel eenvoudig kaassaus maken.

4 tips om je kaassaus nog beter te maken

  • Je kan kaassaus maken met verschillende soorten kaas, zolang hij maar geraspt is. Snuister zeker eens in ons overzicht met Belgische kazen. Heb je nog allerlei kaasrestjes in je koelkast liggen, dan kan je deze zeker gebruiken voor kaassaus.
  • Voeg de kaas beetje bij beetje toe aan de saus en blijf roeren. Anders kan hij samenklonteren in je garde.
  • Wil je graag extra smaak geven aan je kaassaus, dan kan je een handje fijngehakte peterselie toevoegen, een scheutje witte wijn of citroensap, of een teentje geplette knoflook.
  • Vind je de kaassaus te lopend, voeg dan een theelepel maïzena toe om ze dikker te maken. Los de maïzena eerst op in een klein beetje water en voeg zo toe aan de kaassaus.

Tip: aan de slag met bio- of hoevekaas?

Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer.

Welk recept voor kaassaus gebruik jij?

Laat het ons zeker weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Een smakelijke foto, handige tips of toffe receptjes: alles is welkom! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!