Hallo kroket! Tips om zelf kaaskroketten te maken

Hallo kroket! Tips om zelf kaaskroketten te maken

De perfecte kaaskroket is lekker krokant wanneer je je tanden erin zet, om dan een heerlijk smeuïge binnenkant prijs te geven. Maar hoe krijg je nu juist dat krokante korstje? En hoe voorkom je dat je kaaskroketten openbarsten tijdens het frituren? Met deze tips is zelf kaaskroketten maken elke keer een festijn!

Met welke kaas kan je kaaskroketten maken?

  • Bijna alle harde kazen zijn geschikt om kaaskroketten te maken. Een zachte kaas verhoogt het risico op een té lopend mengsel in de kroket.
  • Wil je extra veel smaak, dan zijn oude kazen de beste keuze.
  • Ideaal is de combinatie (50/50) van een zachte en een meer pittige kaassoort, zoals bijvoorbeeld de milde Nazareth met een sterke Brugge Oud.
  • Gebruik altijd versgemalen kaas om kaaskroketten te maken. Die zorgt voor de perfecte textuur én smaak.

Zo krijg je een smeuïge binnenkant

Kaaskroketten bestaan (naast kaas) uit boter, bloem, een eidooier, melk en eventueel room.

  • Begin met boter te smelten en meng hier bloem doorheen tot je een homogene roux hebt. Begint het geheel naar koekjes te ruiken? Dan is het tijd om de melk toe te voegen. Dit alles moet je goed mengen en lang genoeg laten inkoken, alvorens je de kaas toevoegt.
  • Laat het mengsel met de kaas eerst goed pruttelen en voeg dan pas de eidooier toe, samen met eventueel een beetje room. Dit geheel klop je goed op maar laat je niet meer koken. Voor een extra stevig mengsel kan je ook gelatineblaadjes toevoegen.
  • Deze massa laat je liefst een volledige dag afkoelen in de koelkast. Vergeet niet om het af te dekken met plasticfolie of zilverpapier, anders kan er een harde korst op komen.

Een krokant jasje voor je kaaskroketten maken

Is het mengsel goed opgesteven? Dan kan je beginnen met het rollen of uitsteken van de kroketjes.

  • Voor het krokante jasje wentel je de kaaskroketten eerst door bloem, daarna door eiwit en ten slotte door paneermeel. Tip tegen openspringende kaaskroketten: paneer je kroketten dubbel. Na de eerste ronde haal je ze nog een keertje door het eiwit en het paneermeel. Nu mogen de kaaskroketten nog een paar uurtjes in de koelkast.
  • Om kaaskroketten te maken moet je proper frituurvet gebruiken. Liefst ververs je de olie dus voor je aan de slag gaat. Zet de friteuse op 170°; niet warmer, want dan kan de buitenkant aanbakken terwijl de binnenkant niet warm genoeg wordt.
  • Leg niet te veel kaaskroketten samen in het mandje van de friteuse. Zo zakt de temperatuur van de olie te snel, waardoor de buitenkant minder krokant is en kan openspringen.

Ga je zelf kaaskroketten maken?

kaaskroketten

Hou ons via Instagram, Facebook of Twitter zeker op de hoogte van jouw kookavonturen met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.