Risotto van venkel, witloof en zeebaars

Zo kan je venkel klaarmaken als een echte chef

Er zijn weinig groenten met zo’n speciale vorm als de venkel. Deze groente ziet er wat intimiderend uit, maar met een aantal tips kan je venkel snijden, koken, stoven en venkel bereiden in de oven als een echte chef.

Venkel snijden in 5 stappen

Venkel heeft een anijsachtige smaak die lekker smaakt in heel wat gerechten. Voor je daar van kan genieten, moet je eerst de venkel snijden. Hoe begin je daar aan? Geen zorgen. Het lijkt moeilijker dan het is. In een aantal stappen heb je mooi gesneden venkel en kan je aan je venkelgerecht beginnen.

  • Was de venkel onder stromend koud water.
  • Snijd het loof (de groene stengels) af.
  • Snijd de venkel doormidden. Verwijder de voet, in de vorm van een driehoek.
  • Leg de helften met de platte kant op een plank. Snijd daarna beide helften in kleine reepjes.
  • Afhankelijk van welk gerecht je maakt, kan je de venkel zo laten of verder in blokjes snijden.

Venkel koken en stomen is kinderspel

Snijd de venkel in reepjes of blokjes van ongeveer 3 centimeter breed. Laat deze koken gedurende een 15-tal minuten. Weet je niet goed wanneer de venkel gaar is? Steek een vork in de groente of proef ervan. Giet af of laat verder koken totdat je tevreden bent.

Venkel stomen is helemaal niet moeilijk. Snijd de venkel in reepjes, leg ze in een stoommandje en laat gedurende ongeveer 20 minuten. Door venkel te stomen behoud je de pure smaak van de groenten. 

Venkel stoven voor een heerlijk zoetere smaak

Voor gestoofde venkel mag je de groente gerust wat dikker snijden. Afhankelijk van de dikte van de knol kan je hem in 5 tot 7 stukken snijden. Verwarm daarna wat boter of olijfolie in een pan en stoof de venkel op een hoog vuur gedurende 5 minuten. Zet het vuur daarna wat lager, voeg wat water toe en stoof nog 20-tal minuten. De gestoofde venkel heeft een zachte bite, een zoetere smaak en is lichtbruin van kleur. Als afwerking kan je een scheutje room toevoegen.

Venkel in de oven klaarmaken? Zo ga je te werk

Ook geroosterde venkel is heerlijk. Snijd de venkel in grove stukken, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet in een voorverwarmde oven (180-200°C) gedurende 45 minuten. Controleer om de 15 minuten hoe het met de venkel is.  

Zin in gegratineerde venkel? Volg dezelfde stappen maar voeg halverwege de oventijd een rijkelijke portie kaas toe. Zo krijg je een ovenschotel met venkel met een heerlijk krokant kaaskorstje. Lekker met vis en puree.

Hoe eet jij venkel het liefst? Gestoomd, gestoofd of in de oven klaargemaakt? Ken jij nog lekkere recepten met venkel? Deel het met ons op FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.