Salade met geroosterde venkel, bonen, peulen en geitenkaas

Zo kan je venkel klaarmaken als een echte chef

Ben je op zoek naar recepten met venkel? Of manieren om deze groente van eigen bodem te versnijden en te bereiden? Zoek niet verder. Met onze tips leer je hoe je venkel kan snijden en klaarmaken zoals een echte chef.

Hoe venkel snijden?

Venkel heeft een anijsachtige smaak die lekker smaakt in heel wat gerechten. Voor je daarvan kan genieten, moet je eerst de venkel snijden. In een aantal stappen heb je mooi gesneden venkel en kan je aan je gerecht beginnen.

Venkel op snijplank
  • Was de venkel onder stromend koud water.
  • Snijd het loof (de groene stengels) af.
  • Snijd de venkel doormidden en verwijder de voet.
  • Leg de helften met de platte kant op een plank. Snijd daarna beide helften in kleine reepjes. Afhankelijk van welk gerecht je maakt, kan je de venkel zo laten of verder in blokjes snijden.

Hoe venkel koken of stomen?

Snijd de venkel in reepjes of blokjes van ongeveer 3 centimeter breed. Laat deze koken gedurende een 15-tal minuten. Weet je niet goed wanneer de venkel gaar is? Steek een vork in de groente of proef ervan. Giet af of laat verder koken tot wanneer je tevreden bent.

Venkel stomen is helemaal niet moeilijk. Snijd de venkel in reepjes, leg ze in een stoommandje en laat ze stomen gedurende ongeveer 20 minuten. Door venkel te stomen behoud je de pure smaak. 

Venkel stoven

Hoe venkel stoven?

Voor gestoofde venkel mag je de groente gerust wat dikker snijden. Afhankelijk van de dikte van de knol kan je hem in 5 tot 7 stukken snijden. Verwarm daarna wat boter of olie in een pan en stoof de venkel op een hoog vuur gedurende 5 minuten. Zet het vuur daarna wat lager, voeg wat water toe en stoof nog 20-tal minuten. De gestoofde venkel heeft een zachte bite, een zoetere smaak en is lichtbruin van kleur. Als afwerking kan je een scheutje room toevoegen.

Hoe venkel in de oven klaarmaken?

Ook geroosterde venkel is heerlijk. Snijd de venkel in grove stukken, besprenkel met olie en kruid met peper en zout. Zet in een voorverwarmde oven (180-200°C) gedurende 45 minuten. Controleer de gaarheid om de 15 minuten.  

Zin in gegratineerde venkel? Volg dezelfde stappen en voeg halverwege de oventijd een rijkelijke portie kaas toe. Zo krijg je een ovenschotel met venkel met een heerlijk krokant kaaskorstje. Lekker met vis van bij ons en puree.

Hoe eet jij venkel het liefst? Gestoomd, gestoofd of in de oven klaargemaakt? Ken jij nog lekkere recepten met venkel? Deel het met ons op FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.