Zo kan je spruitjes nóg lekkerder klaarmaken

Zo kan je spruitjes nóg lekkerder klaarmaken

Spruitjes zijn echte schatjes van bij ons. Wil je zelf spruitjes klaarmaken, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Check onze tips en lekkere gerechten met spruiten. 

SPRUITJES VOOR BEGINNERS

Koudwatervrees? Geen zorgen, we duiken niet meteen in het diepe. We beginnen bij het begin: spruiten kuisen. Snijd de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar losse blaadjes en was de spruitjes grondig. Tip: koop verse spruitjes die hard aanvoelen. De kleintjes hebben een heerlijke notensmaak. Je kan spruiten invriezen maar vers zijn ze het lekkerst. 

Spruitjes koken doe je zo

Spruitjes koken doe je best niet te lang. Platgekookte spruitjes kunnen niemand bekoren. Kook ze acht tot dertien minuten. Grote spruiten kan je onderaan kruisvormig insnijden om de kooktijd te beperken. Niet zeker van de kooktijd? Vis af en toe een spruitje uit de kom en proef of ze al gaar zijn. Met wat meer beet zijn ze nog lekkerder.

Hét beginnersrecept: spruitjes met spekjes. Bak blokjes spek in boter, voeg de gekookte spruitjes toe en werk af met peper, zout en nootmuskaat. Hemels!

HOE KINDEREN SPRUITJES LEREN ETEN?

“Bah, dat lust ik niet!” Is dit een zinnetje dat je vaak moet horen als je overheerlijke spruitjes op tafel zet? Geen nood, wij schieten je te hulp. Met wat extra kracht van The Hulk verorberen jouw kleine rakkers een bord vol spruitjes. Want wist je dat The Hulk deze groene krachtbolletjes dagelijks eet om zo sterk te worden? Geloven de kleinsten nog in kabouters? Goed zo! Want spruitjes zijn kleine kooltjes die geteeld worden door de kabouters die in jullie tuin wonen. Kabouterkooltjes, succes gegarandeerd!

Met presentatie kom je ook een heel eind. Maak spiesjes van gekookte spruitjes, afgewisseld met gebakken spekjes. Nog even stoven in de pan met boter, afkruiden en klaar. Geloof ons, ze zullen er om vechten.

SPRUITJES KLAARMAKEN VOOR GEVORDERDEN

Je bent al een volleerd spruitjesliefhebber? De mogelijkheden zijn eindeloos! Spruitjes wokken, bakken, in stoemp, in soep… met spruitjes kun je alle kanten op. Wat dacht je van een lekkere quiche met spruitjes, champignons en spekjes? Ook lekker (makkelijk): een ovenschotel met spruitjes. Ga op zoek naar de bereiding die jou kan bekoren.

Een recept voor een instant warm winterslaatje? Gooi de spruitjes even in de wok met wat walnoten en verkruimel geitenkaas over de bereiding om het helemaal af te maken. Voor een zoete toets: combineer de spruitjes met druifjes, stukjes appel, peer of pompoen. 

Zin gekregen in een van deze gerechten met spruitjes? Of ken je nog een ander recept met spruitjes dat je met ons wil delen? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.