wortelcake

Wortelcake: recepten die je moét proberen

Worteltaart, wortelcake, carrot cake… Hoe je dit gebak ook noemt, het is superlekker! Maar zitten er in wortelcake écht wortelen? En hoe kan dat dan, groenten in een dessert? Wij geven je graag meer uitleg en tips om de perfecte wortelcake te maken.

8 tips om de smeuïgste wortelcake te maken

Wortelen hebben van nature een zoete smaak. In combinatie met de juiste ingrediënten zijn ze dan ook ideaal voor gebak. En met deze tips komt het helemaal goed:

  • Rasp de wortelen redelijk fijn, zo vermengen ze zich beter met het beslag en zal je wortelcake ook gelijkmatiger bakken. Zorg wel dat je ze niet tot een “papje” raspt.
  • Het geheime ingrediënt van een geslaagde wortelcake? Dat zijn de kruiden. Blijf niet hangen bij klassiekers zoals kaneel, maar experimenteer ook eens met kruidnagel, nootmuskaat of gember. Tip: wees niet te enthousiast. De kruiden mogen niet overheersen maar moeten eerder subtiel doorsmaken.
  • Extra tip: voeg een beetje citroenzeste toe aan het beslag voor een frisse toets. De zeste van 1 citroen is voldoende.
  • Bruine suiker of witte suiker? Bijna elk wortelcake recept zegt iets anders. Ga dus gerust voor de gulden middenweg en combineer beide soorten. Dit maakt je carrot cake iets donkerder en rijker dan wanneer je enkel witte suiker zou gebruiken, en net iets minder zwaar dan wanneer je puur bruine suiker zou nemen.
carrot cake
  • De ideale wortelcake is lekker vochtig. Daarom gebruik je in een wortelcake recept beter (zonnebloem)olie dan boter. Zorg wel dat je niet overdrijft met de olie, want dan wordt het beslag te dun. Klop eerst de eieren op en voeg hier langzaam de olie aan toe tot je een dik, glad beslag krijgt.
  • Wil je echt de allerbeste wortelcake maken, dan kan je uitpakken met extra ingrediënten. Denk aan rozijnen (die laat je best eerst laat wellen in een beetje rum of water, ongeveer 15 minuten voor je ze toevoegt aan het beslag. Ook noten zijn een lekker extraatje. Wortelcake met walnoten, pecannoten, hazelnoten… Heerlijk! Tip: rooster de noten lichtjes in een droge koekenpan en hak ze daarna goed fijn. Het is immers de bedoeling dat de wortelcake zacht blijft en niet te chunky wordt.
  • Als je de carrot cake in de oven zet, zet je ze best op het laagste niveau zodat de bovenkant ongeveer in het midden staat. Gebruik de stand met boven- en onderwarmte. Tip: laat de worteltaart goed afkoelen voor je ze uit haar vorm haalt. Anders is de kans groot dat je de cake kapot trekt.
  • Door de smeuïge textuur kan je worteltaart goed bewaren. Zonder glazuur kan je ze tot een week houden op een koele, droge plaats. Met glazuur bewaart ze ongeveer 5 dagen in de koelkast. Zonder glazuur kan je de wortelcake trouwens ook perfect invriezen. Wikkel ze in huishoudfolie, dan in een diepvrieszakje, en ze blijft wel tot 3 maanden goed.

Wortelcake met glazuur? Mais oui, bien sûr!

Een échte wortelcake, die moet je met glazuur maken. Voor de ideale topping meng je 250 g roomkaas, 100 g bloemsuiker en het sap van een halve citroen. Als finishing touch kan je bovenop de frosting nog een beetje citroenzeste strooien. Laat de wortelcake wel volledig afkoelen voor je het glazuur aanbrengt, want anders kan dit uitlopen.

Tip:

je kan ook een ronde wortelcake maken, in twee lagen snijden en daartussen een lekker laagje glazuur smeren.

Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.

Heb jij een favoriet wortelcake recept? Of ga je juist voor de allereerste keer wortelcake maken? Laat ons dan zeker weten hoe het ging! Dat kan via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.