Ovenschotel met wintergroenten

Wintergroenten voor gezonde winterkost

Wie winterkost zegt, zegt ook wintergroenten! Dat winterkost gelijk is aan zware en calorierijke kost is verleden tijd. Dé ideale winterkost kan tegenwoordig nog altijd heerlijk comfortfood zijn maar dan met een gezonde twist (lees: véél groenten). Wintergroenten zijn onmisbaar voor wie een lekkere én gezonde portie comfortfood op tafel wil toveren. Maar er zijn nog andere goede redenen om volop te kiezen voor wintergroenten van bij ons. 

Winterpret? Dat is variëren met wintergroenten

Variatie is een belangrijke pijler binnen een gezonde voeding. Wie tijdens de winter kiest voor wintergroenten kan ook dan blijven kiezen uit een ruim assortiment groenten van bij ons. Varieer volop met deze wintertoppers: aardpeer, boerenkool, champignons, knolselder, pastinaak, prei, raap, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruitjes, witloof, witte kool.

Ook qua bereidingswijzen en recepten is er variatie troef. Van een winterse wok tot een hartverwarmend stoofpotje, soep tot een nog warmere ovenschotel.

Spruitjes en rode biet uit de oven

Wintergroenten kleuren je dag

Varieer niet alleen in soort groente maar ook in kleur. De kleur van groenten vertelt ook iets over de voedingsstoffen die erin zitten, denk maar aan bepaalde bioactieve stoffen. Dit zijn stoffen die ook vaak worden geassocieerd met de gezondheidsvoordelen van groenten (bv. antioxidante werking). Wie dus kiest voor verschillende kleuren, krijgt niet alleen een gezonde portie vitaminen, mineralen en vezels binnen maar ook een breed scala bioactieve stoffen. 

Seizoensgroenten, goed voor je portemonnee

Wie kiest voor wintergroenten van bij ons is lief voor zijn portemonnee, want het aanbod is groot én de prijs klein. Bovendien beperk je je voedselkilometers en ondersteun je de lokale economie.

Wintergroenten: welke kies ik best?

Elke groente heeft naast haar unieke smaak, textuur en geur ook haar unieke nutritionele samenstelling. De ene groente bevat bijvoorbeeld meer vitamine C en de andere wat meer voedingsvezels. Om genoeg van alle voedingsstoffen binnen te krijgen is voldoende groenten eten en volop variëren de boodschap. Leuk om te weten wat deze wintergroenten voor jou in petto hebben:

  • Pastinaak is rijk aan vezels en foliumzuur en een goede bron van vitamine C.
  • Boerenkool is rijk aan vezels, vitamine A, K en C.
  • Spruitjes zijn rijk aan vezels, vitamine C en foliumzuur.
  • Rode kool is rijk aan vezels en vitamine C.
  • Knolselder is rijk aan vezels en een goede bron van vitamine C en foliumzuur.

Tip: aan de slag met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Je vindt steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Wat zijn jouw favoriete wintergroenten? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.