Waarom we moeten kiezen voor Belgische groenten

Zeg nooit zomaar groenten tegen onze Belgische kwaliteitsgroenten! Jawel, onze lokaal geproduceerde groenten verdienen meer dan ooit onze aandacht. We vergeten te vaak hoe elk sappig slablaadje een eigen weg van het veld naar onze vork aflegt.

We praten met Kristof. Hij leeft sinds 15 jaar van en vooral voor zijn groenten. Hij kweekt sla, selder, Chinese kool, courgette en ander lekkers in de volle grond en in de serre. Dat doet hij met de hulp van zijn ouders en seizoensarbeiders, met wie hij als het moet in het Duits of zelfs in het Pools communiceert. Kristof heeft daarbij zijn blik duidelijk gericht op de toekomst.

Landbouwer Kristof in de serre

Landbouw heeft een lange weg afgelegd

De landbouwers hebben het niet gemakkelijk vandaag. De weersomstandigheden worden steeds onvoorspelbaarder. Bovendien is er de stijgende druk van de kritischer geworden consument. Die stelt zich meer en meer vragen over de impact van wat hij eet op zijn eigen gezondheid en op ons leefmilieu.

“Ik merk dat er nog te weinig kennis is over hoe onze groenten tot stand komen. Mensen worden dan ook steeds nieuwsgieriger naar wat ze eten. Het is in de eerste plaats aan ons, landbouwers, om hierover beter te communiceren. En er valt veel te vertellen. We hebben de laatste decennia een hele weg afgelegd. De manier hoe landbouwers na de Tweede Wereldoorlog aan de slag waren en de producten die ze gebruikten zijn niet te vergelijken met nu. Vandaag is landbouwgrond schaars en er is heel strikte reglementering over welke bestrijdingsmiddelen we mogen gebruiken en welke niet.”

Minder waterverlies door druppelirrigatie

Kristof werkt al jaren rond de thema’s duurzaamheid en klimaat. Het bedrijf is al van 2015 bezig met druppelirrigatie, een methode om plantjes druppelsgewijs te voorzien van water via kleine slangetjes. Die slangetjes worden bij het planten met de machine mee afgerold tussen de rijen. In 2018 ging hij nog een stapje verder en begon hij voedingsstoffen toe te dienen aan het irrigatiewater. Zo spaart hij vandaag al 50% water en energie. De mosterd voor het systeem van druppelirrigatie haalt Kristof in het buitenland. Dankzij de Groene Kring, de beweging van jonge Vlaamse land- en tuinbouwers, had hij de kans om samen met andere jonge landbouwers een stukje van de wereld te zien. “In Amerika, Spanje en Tsjechië bestaat het systeem al langer, maar hier staat het nog in de kinderschoenen.”

Groenten van bij ons

Innovatie hoeft niet extreem duur te zijn

“Ik vind het belangrijk om buiten te komen en naar anderen te kijken. Mensen denken altijd dat innoveren hopen geld kost, maar dat hoeft niet. Begin klein en kijk of wat je doet werkt. Dan kan je verdergaan en kan innovatie je het leven net gemakkelijker maken.” Om helemaal mee te zijn met de evoluties in de groentesector werkt Kristof samen met het Proefstation voor de Groenteteelt, een onafhankelijke instelling gericht op onderzoek en innovatie in de sector. “Belgische onderzoekscentra zijn op topniveau wat betreft het onderzoek naar toepassingen van nieuwe technieken en methoden in de groenteteelt. Er is een wisselwerking tussen het proefstation en ons. Zo worden de nieuwste technologieën hier onderzocht.”

Voedselveiligheid troef

Op de vraag waarom we moeten kiezen voor groenten van hier is Kristof duidelijk. Nergens vind je meer gecontroleerde groenten dan hier. Kiezen voor lokaal is kiezen voor kwaliteit en voedselveiligheid!

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Wat zijn jouw favoriete groenten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!