Boontjes klaarmaken voor meer groen op je bord

Boontjes klaarmaken voor meer groen op je bord

Boontjes vind je jaarrond in de winkel, maar de lekkerste zijn die van eigen bodem, en dat van eind juni tot september. Boontjes klaarmaken kan je bovendien op heel wat verschillende manieren: koken, stoven, wokken… Ontdek hier de lekkerste recepten met boontjes.

5 wist-je-datjes over groene boontjes

  • Sperziebonen zijn peulvruchten net zoals boterboontjes, witte bonen, erwten en linzen. Groene boontjes zijn het populairst en worden het meest gesmaakt, maar ook de andere peulvruchten zijn aan een opmars bezig. Het bewijs? Ze duiken steeds vaker op in recepten, waarvan je er een aantal onderaan dit artikel terugvindt.
  • Belgische boontjes zijn op hun lekkerst van eind juni tot september. Wil je weten wanneer jouw favoriete groente in seizoen is? Bekijk dan zeker onze seizoenskalender waar je alle informatie vindt.
  • Sperziebonen bewaar je op een koele plaats. Daar blijven ze tot 4 dagen goed. Bewaar je ze in de frigo, bij een temperatuur onder de 5-6 graden? Dan kan je ze 2 dagen bewaren.
  • Bonen schoonmaken is helemaal niet moeilijk. Was ze en snijd de puntjes af en ze zijn klaar om ermee aan de slag te gaan.
  • Je kan je boontjes invriezen voor later gebruik. Dat doe je door ze eerst twee minuten te blancheren voor je ze in de diepvries bewaart.      

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop jij je ingrediënten liever recht van bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt de verschillende verkooppunten van hoevewinkels, boerenmarkten tot voedselteams.

Boontjes koken: lekker simpel!

Boontjes koken is kinderspel. Was de bonen en snijd de puntjes eraf. Zet daarna een grote pot met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg wat zout toe, daarna de bonen. De kooktijd van boontjes bedraagt ongeveer tien minuten. Test of ze beetgaar zijn door erin te prikken met een vork.  

Gekookte sperziebonen kan je warm serveren bij een stukje vis of vlees of een vegetarisch gerecht, maar je kan ze ook koud eten in een lekkere, frisse salade. Boontjes met spek is alvast een topper.

Boontjes klaarmaken: zo kan het ook

Naast koken kan je groene boontjes ook nog op andere manieren klaarmaken. Je kan boontjes stoven in de pan met niets anders dan een sjalotje of je kan ze toevoegen aan een stevig eenpansgerecht of een lekkere stoofpot.

Heb je weinig tijd? Gooi de boontjes in de wok, enkel minuutjes omroeren en je kan aan tafel.

Fan van sperziebonen? Dan lust je deze peulvruchten misschien ook...

Eet je graag groene boontjes? Dan zullen ook andere peulvruchten in de smaak vallen. Onder het ruime aanbod aan peulvruchten zitten: peultjes, witte bonen, bruine bonen, rode bonen, erwten, linzen, … Met dit assortiment kan je tal van verschillende lekkere gerechten maken.

Zo zijn peultjes lekker in een groene zomerse salade, rode bonen passen dan weer perfect in een Mexicaans gerecht zoals een taquito en linzen, daar kan je een heerlijk stoofpotje of eenpansgerecht mee maken. Keuze genoeg!

Heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je onze favoriete recepten met peulvruchten.

Heb jij ook een boontje voor boontjes?

Ken jij nog lekkere recepten met boontjes? Hoe maak jij ze het liefst klaar? Deel het met ons op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.