Tomatensoorten

Op bezoek bij tomatenteler Filip

Als kind ging ik elk jaar op scoutskamp. En elk jaar kreeg ik een brief van mijn moeder. Een vaste waarde in die brief was een paragraaf over haar bezoek aan de tomatenserre in de buurt. In de zomer ging ze daar verse tomaten halen en dat vertelde ze mij steeds in geuren en kleuren. Zo kon ik mij alvast verheugen op dat heerlijke bord tomatensoep met balletjes dat mij bij thuiskomst op tafel zou opwachten.

Door die levendige herinnering denk ik bij een bord tomatensoep steevast met nostalgie terug aan zorgeloze zomervakanties. De ideale gemoedsgesteldheid voor een gesprek met tomatenteler Filip Dhoest uit Jabbeke. Hij is al de derde generatie die tomaten kweekt en hij vertelt ons hoe het er vandaag aan toe gaat op zijn bedrijf.

Hoe kwam je in de boerenstiel terecht?

“Ik kreeg de passie van thuis mee en zet het werk van mijn vader en grootvader voort. Zij kweekten al zowel tomaten als sla. Momenteel is het tomatenseizoen. We verkopen onze tomaten zo’n 3 à 4 maanden per jaar. Afhankelijk van het weer is dat van begin juli tot eind september. Daarna wordt de serre schoongemaakt en planten we sla.

Aan wie verkoop je je tomaten?

Het grootste deel van de tomaten gaat naar de veiling, maar we verkopen ze hier ook rechtstreeks in het bedrijf. Onze winkel is van maandag tot en met zaterdag open. Vroeger verkochten we vooral zogenaamde tweede keurstomaten voor in de soep. Maar tegenwoordig komen mensen steeds vaker vragen om speciale tomatenrassen. Daarom kweek ik nu verschillende variëteiten die ik in kleine hoeveelheden specifiek voor de thuisverkoop plant.

Tomaten in houten kist

Hoe komt het dat er tegenwoordig zoveel verschillende soorten tomaten te koop zijn? Worden er nieuwe soorten uitgevonden of zijn het oude rassen die opnieuw te koop zijn?

Er wordt constant onderzoek gedaan om de smaak en kwaliteit van bestaande tomatenvariëteiten te verbeteren. Er zijn vandaag heel wat nieuwe rassen op de markt. Het zijn in feite oude soorten tomaten die geperfectioneerd worden zodat mensen de beste smaken kunnen ontdekken.

Jouw werk is meer dan een gewone job. Wat drijft je?

Mijn filosofie is “We pay the doctor to make us better. But we should pay the farmer to keep us healthy.” Soms vergeten mensen hoe hard we werken om eten op hun bord te krijgen. Ik probeer zelf zo verantwoord mogelijk te werken en te leven. Klanten vragen me wel eens of de tomaten besproeid worden. Tot hiertoe heb ik dat nooit moeten doen en we werken zoveel mogelijk ecologisch verantwoord. Zo zetten we bijvoorbeeld insecten in om plagen uit de serre te houden.

Maar je moet natuurlijk ook rondkomen. Mijn serres hebben een oppervlakte van 6000 m2. Dat is zeer klein in vergelijken met andere kwekers die gemiddeld 10.000 m2 serre hebben. We werken dus keihard om de beste kwaliteit te kunnen bieden. Al onze tomaten groeien in volle grond.

Heb je nog dromen voor de toekomst?

Ik ben zeker met de toekomst bezig. Mijn broer is tuinbouwer en samen met hem heb ik mijn perceel uitgebreid. De bedoeling is om samen het bedrijf nog verder uit te bouwen zodat we de volgende 15 à 20 jaar onze goede kwaliteit kunnen blijven bieden. En misschien wil ik binnenkort ook eens proberen andere groenten, zoals bijvoorbeeld bloemkool, te kweken.

Filip houdt duidelijk van zijn vak, maar wil niet verstoppen dat het niet altijd even gemakkelijk is. ’s Avonds zet Filip graag een vers gesneden tomaat met een uitje op tafel. Ook maakt hij geregeld tomatensoep en tomaat-garnaal. Hoe kan het ook anders…

Probeerde jij een van onze recepten met tomaten? Of ken je nog een gerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!