Hoe scoort Davey, winnaar van De Mol, op de groentetest?

Op de dag dat Davey Van Rode de groentetest deed, haalde hij net geen maximale score. Maar de winnaar van de laatste editie van De Mol heeft een goed excuus: sinds dit jaar is hij zelfstandig houtbewerker. “Ik weet dat iedereen zegt dat hij weinig tijd heeft, maar ik heb écht het gevoel weinig tijd te hebben”, lacht hij. “Normaal zou de groentemeter hoger staan, maar door de drukte lukt het niet altijd om naar de winkel te gaan en van alles in huis te hebben. Gevolg, ’s middag koop ik een broodje.”

Hoe ging de test?

“Prima. Volgens de groentetest ben ik goed bezig, tussen de 150 g en de 300 g groenten per dag, maar het zou dus nog beter kunnen.”

Waarom denk je dat het beter kan?

“Een paar jaar geleden dwong een stevige maagontsteking me om bewuster met voeding om te gaan. Sindsdien let ik op wat ik eet. Veel groenten, niet snoepen en twee liter water per dag zijn de vaste waarden. Snoep hebben we zelfs nooit in huis, af en toe laat ik me vangen aan een zak chips, maar dat is het zo wat. Ik wil het goed doen en ‘deftig’ eten. Dikwijls denk ik: ‘oei hier moeten extra groenten bij."

Wat eet je dan tussendoor?

"Als ik wil snacken dan neem ik veel liever kerstomaatjes. Of een humusdip met stukjes selder en wortel. Dat is superlekker. Maar de laatste tijd doen we dat dus veel minder, omdat de tijd ontbreekt. Maar die gezonde gewoonte wil ik wel graag terug oppikken.”

Merk je een verschil met vroeger?

“Door goed te eten, functioneer ik ook beter. Dat is logisch, niet? Ik voel alleszins het verschil. Een collega van me drinkt alleen frisdrank en eet bijna uitsluitend vette broodjes. Dan vraagt hij zich af waarom hij zich niet goed voelt. Ik heb hem al duizend keer gezegd dat hij beter zou moeten eten.”

Kook je zelf?

“Normaal gesproken wel, maar ik ben helemaal geen kookwonder. Mijn vriendin en ik zijn trouwens vegetariër. In het begin kozen we voor vleesvervangers. Dan aten we boerenkost met zo’n een vervanger, maar dat is gewoon niet lekker. Omdat de inspiratie ontbrak laten we nu een veggiebox met recept en ingrediënten aan huis leveren. Ideaal, want daar zitten altijd twee verschillende soorten groenten in en die zijn altijd seizoensgebonden. In de herfst is dat volop pompoen, broccoli, enzo, heel lekker allemaal. Als er overschot is, neemt mijn vriendin die mee naar haar werk.” 

Is seizoensgebonden belangrijk?

“Ik ben best bewust met voeding bezig. Seizoensgebonden en lokaal vind ik eigenlijk vanzelfsprekend. Zeker bij fruit. Mango’s bijvoorbeeld koop ik nooit. Die worden ingevoerd van de andere kant van de wereld, terwijl dat toch nergens goed voor is.”

Voor welk gerecht mag men je altijd wakker maken?

“Ik ben waarschijnlijk een van de weinige mannen die op restaurant regelmatig een slaatje bestelt. Ik lust graag sla. Altijd wel met iets bij, hè, en beetje kaas ofzo en veel frisse groenten. Ik zou dat elke dag kunnen eten.

Ook soep vind ik geweldig. Vroeger, bij mijn oude werk, maakte ik iedere dag verse soep. Dat is ook zo gemakkelijk. Ik smijt er alles in: broccoli, courgette maakt niet uit. Zoveel mogelijk groenten, bouillon erbij, goed kruiden en klaar.

Soep is ook perfect om groente-overschotjes te verwerken. Ik doe alle groenten bij elkaar in de pot. Mensen zeggen wel dat sommige groenten niet bij elkaar passen, maar daar heb ik nog niets van gemerkt. Ik vind het allemaal lekker.”

Heb je een go-to-gerecht, iets dat je vaak en graag klaarmaakt?

“Spaghetti op mijn manier. Dat is speltpasta met daarbij een saus van alleen maar groenten. Die groenten snijd ik superfijn, zodat er heel veel groenten in kunnen en de saus lekker dik wordt. Een beetje zoals bij een bolognaisesaus. Dat is zo goed. Pikante kruiden erbij. Bangelijk.”

Om af te sluiten: wat is je favoriete groente?

“Gôh, dat is moeilijk. Doe maar tomaten, broccoli en bloemkool op alle mogelijke manieren en zo van die dunne worteltjes met veel fris groen loof. Gebakken in de pan, zodat de worteltjes een beetje karamelliseren. Dat is echt heerlijk. En frieten van zoeteaardappelen, ook heel lekker.”

Doe de groentetest!

Om je fit en gezond te voelen zijn groenten superbelangrijk. Doe de groentetest en ontdek of jij voldoende groenten eet. 

Probeerde jij een van onze recepten? Of heb je nog een recept of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.