Venkel

Venkel behoort samen met selder, kervel, peterselie en wortel tot de familie van de schermbloemigen. Venkel bestaat uit een samengegroeide laag van verdikte bladeren. De groente is herkenbaar aan zijn frisse anijsachtige smaak. Het jonge groen, de zogenaamde veertjes, worden soms gebruikt als garnering of als kruiden in salades en vissoepen.

Kwaliteit

Verse venkel is zuiver van kleur en vertoont geen bruine vlekken. De knol is goed en gelijk gevormd, voelt stevig aan en is vrij van zijscheuten, schot of beschadigingen. Het loof is vers, frisgroen en moet gedeeltelijk afgesneden zijn.

Bereiding

Snijd de onderkant van de venkel en verwijder de stengels en het bladgroen. Bewaar het fijne venkelgroen voor de garnering. Snijd de venkel in stukjes of plakjes en kook ongeveer twaalf minuten. Leuk om weten: door verhitting wordt de smaak zachter.

Voedingsinformatie

Venkel is rijk aan voedingsvezels en is een goede bron van kalium en foliumzuur.

Bewaring

Venkel bewaar je best in de koelkast. Vermijd een te lange bewaring, want dan vermindert de smaak.