Erwtjes

Erwtjes behoren tot de groep van de vlinderbloemige groenten. Zeg nooit zomaar erwt tegen een erwt. Onze telers kweken meerdere soorten en die hebben elk hun eigen fijne eigenschappen.

Doperwten of groene erwten zijn bolvormig. Verse doperwten worden onrijp geoogst waardoor ze lekker zoet smaken. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel. Je kan ze maar heel kort bij ons krijgen, van half mei tot eind juli. Snel zijn dus.

Sluimererwten zijn jonge erwtjes die zachtzoet smaken. Ze zijn zeer geliefd zowel voor hun smaak als voor de frisse groene kleur. De teelt verloopt op dezelfde manier als die van doperwten.

De suikererwten of sugar snaps zijn de meest zoete erwten. Je kan ze als gezonde snack uit de hand eten. De schil is vol en knapperig van textuur.

Spliterwten zijn afkomstig van de gedroogde landbouwerwt. Je hebt groene en gele varianten. De buitenste pel wordt verwijderd en daardoor vallen de twee helften van de erwt uit elkaar. Deze soort wordt vaak gebruikt voor erwtensoep.

Kwaliteit

Bij aankoop moeten verse doperwten er fris uitzien, de peul moet onbeschadigd zijn en vol erwten zitten. Bij doperwten is de peul te hard om te eten. Daarom worden de jonge erwtjes uit de peul gehaald of gedopt. Sluimererwten en suikererwten worden in hun geheel gegeten, met de nog jonge, onvolgroeide erwtjes erin.

Bereiding

Om de erwtjes uit de peul te halen, druk je met beide duimen op de onderkant van de peul tot ze openspringt. Rits dan de beide peulhelften open. Haal de erwtjes los, doe ze in een zeef en spoel ze af met koud water. Maak de doperwten zo kort mogelijk voor het bereiden schoon, anders kunnen ze melig worden. Als de erwtjes te hard koken springen ze open.

Laat gedroogde spliterwten voor gebruik eerst weken in een bak met koud water. Reken per kilo ongeveer 1,5-2 liter water. Laat de erwten minstens enkele uren, maar het liefste een hele nacht weken.

Voedingsinformatie

Erwten zijn rijk aan voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast zijn ze een goede bron van kalium, vitamine B1, foliumzuur en niacine. Erwten leveren gemiddeld wat meer energie dan andere groenten. Wie op zijn lijn wil letten, eet ze daarom best met mate.

Bewaring

Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in een geperforeerde plastic zak, weg van de zon en tocht. Bevochtig ze nooit, want van de waterdruppels krijgen ze bruine vlekken.