Twee preien liggen over elkaar op een marmere keukenaanrecht.

Hoe prei bewaren?

Prei is een overlever, een rasechte doorzetter. Als je het goed aanpakt, kan je prei heel lang bewaren.

Hoelang is prei houdbaar?

  • In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed.
  • Kant-en-klaar gesneden prei bewaar je best niet langer dan een dag in de koelkast.
  • Prei in de diepvries is tot 12 maanden houdbaar.

Prei bewaren doe je zo

Leg de prei altijd onderaan in de groentelade van de koelkast. Dek hem af als hij op koelkasttemperatuur is en maak de prei af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Omdat prei veel vocht bevat, droogt hij namelijk gemakkelijk uit. 

Twee preien liggen over elkaar op een marmere keukenaanrecht.

Verse prei invriezen

Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard.

Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht. Je moet de stukken dus niet eerst ontdooien. Altijd handig als je weinig tijd hebt. 

Prei blancheren, hoe doe je dat?

  • Heel eenvoudig, zet de kraan open en spoel de bussel prei goed af onder stromend water.
  • Snijd vervolgens de groene stukken en het iets bredere uiteinde met de wortels weg.
  • Snijd het witte gedeelte van de prei in stukken. De dikte, lengte en vorm mag je zelf bepalen, maar hou rekening met het gerecht dat je er achteraf mee zou willen maken.
  • Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.  

Opgepast met melkproducten

Prei bewaar je beter niet in de buurt van melkproducten. Melk en aanverwanten nemen namelijk makkelijk de geur en smaak van prei over.

Wat met het groen van prei?

Verspilling, daar doen we niet aan mee. Gooi de groene stukken die je hebt weggesneden zeker niet in de vuilnisbak. Het preigroen zit boordevol smaak. De buitenste bladeren zijn heerlijk in een groentesoep. Snijd ze goed fijn. De binnenste lichtgroene bladeren zijn lekker mals en kan je perfect vermengen met de witte prei. Ook in de wok is het lichtgroene loof sowieso een winner. Of verwerk het in een quiche of probeer ons recept voor tweekleurige preisoep.    

Tip: aan de slag met bio- of hoeveproducten?

Voor bijna alle ingrediënten vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten recht van bij de boer Op rechtvanbijdeboer.be vind je alle verkooppunten in Vlaanderen.

Ga je een van onze recepten met prei proberen? Of ken je nog andere tips? We horen het graag op FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.