Sla met geitenkaas

Anders dan anders: deze soorten sla moet je proberen

Groen, rood, gekruld, lekker sappig of met notensmaak… Sla van bij ons vind je in alle vormen en kleuren. Naast de gekende kropsla heb je ook nog veldsla, rucola, Lollo bionda, Lollo rossa… Keuze genoeg tussen de soorten sla. Wist je trouwens dat je sla ook kan verwerken in soep of pesto, en zelfs kan grillen? 

Soorten sla die meer liefde verdienen

Alle soorten sla hebben hun eigen specifieke smaak en verdienen dus aandacht, maar we zetten er drie in het bijzonder in de spotlight.

  • Lollo’s: De slasoorten Lollo bionda en Lollo rossa zijn het lekkerst in de zomermaanden. Beide soorten sla hebben een losse krop met gekrulde bladeren.
  • Eikenblad: Zoals de naam al verklapt, lijken de bladeren van deze slasoort op eikenbladeren. Eikenbladsla heeft een lichte notensmaak en is het hele jaar door verkrijgbaar. Ideaal voor een lekkere herfstsalade!
  • Multicolor: deze soort combineert drie soorten sla in één, namelijk de drie die we zonet vermeld hebben. Multicolor is een combinatie van de Lollo bionda, de Lolla rossa en eikenblad. Samen vormen ze een unieke mix van kleuren, smaken en vormen op jouw bord.

Er bestaan dus heel wat verschillende soorten sla, maar wat kan je er allemaal mee doen?

Slasoep met pit

Heb je nog een restje sla in de koelkast liggen? Zwier het gerust in je groentesoep. Of maak een lekkere slasoep. Wat geraspte kaas geeft de soep meteen pit. Mag het wat feestelijker zijn? Verras je tafelgasten met een crème van sla en gestoomde schelvis.

Tip: voor alles wat je nodig hebt in deze gerechten vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Je kan je ingrediënten ook recht van bij de boer kopen. Ontdek de verkooppunten bij jouw in de buurt.

Salade met fruit? Topkoppel!

Als je nog nooit fruit in je salade hebt gezwierd, dan is dit het moment want fruit + salade = topper! Het fruit geeft je salade een heerlijke frisse en zoete toets. Je kan het met verrassend veel ingrediënten combineren zoals kip in een fruitige salade met rode bieten en gegrilde kip. Of wat dacht je van een vegetarische salade met frambozen en Berloumi?

Is het zomerfruit nog niet in seizoen? Geen probleem! Ook in de winter en vroege lente maak je met de nodige dosis creativiteit een heerlijke salade met fruit. Zo kan je een salade van spruitjes maken met appel en hazelnoten. Smakelijk!

Pesto perfecto!

Iedereen kent wel de klassieke pesto met basilicum, maar wist je dat je de basilicum kan vervangen door rucola? De pittige, nootachtige smaak geeft je pesto net dat tikje meer. Wat denk je bijvoorbeeld van een brick van aardappel met tapenade en rucolapesto? Ook lekker op een toastje of een broodje. 

Gegrild slaatje

Ken je radicchio al? De rode bladeren met witte nerven hebben een stevige structuur. Ideaal om even op de grill te gooien. Wat kaasblokjes en rode ui erbij en je gegrild slaatje is klaar! Mis je toch een stukje vlees? Dan zijn deze gegrilde koteletjes met gegrilde romeinse sla echt iets voor jou.

Tip: Mix verschillende soorten sla. Zo krijg je niet alleen een kleurrijke, mooie salade maar ook een gezonde cocktail van verschillende voedingsstoffen.

Aan de slag met sla

Wat is jouw favoriete slasoort: de klassieke kropsla, veldsla, rucola, of nog een andere? Heb je deze soorten sla al eens geprobeerd? Of ga je aan de slag met een van onze recepten? Laat het ons gerust weten met #lekkervanbijons via FacebookTwitter of Instagram. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.