Tortilla

Boerenkool, de hipste kool van allemaal

Kooktips

Van eenvoudige boerenkost tot rasechte hipsterfood: de boerenkool is bezig aan een stevige come back! De laatste jaren is deze kool - ook wel kale of krulkool genoemd - superpopulair geworden. Je vindt ze in eenvoudige gerechten met stoemp en worst, maar ook in groene smoothies en hippe salades. De moeite waard om zelf ook eens te proberen dus!

Een salade van bietjes, boerenkool en spinazie afgewerkt met noten en makreel. Deze feestsalade staat op een houten plank met de dressing in een apart gouden potje.

Wat je moet weten over boerenkool

  • Je mag boerenkool een supergroente van bij ons noemen. Deze groente bevat van nature veel antioxidanten en is een prima bron van de vitaminen A, K, C en foliumzuur maar ook van vezels en calcium. Zet hem daarom eens vaker op het menu.
  • Boerenkool is een echte herfst- en wintergroente: van september tot en met februari is ze op haar best. In onze seizoenskalender ontdek je wanneer welke groente op haar best is.
  • Verwar boerenkool niet met groene kool. Boerenkool bestaat uit allemaal losse bladeren met een gekrulde rand, vandaar ook de naam krulkool. Groene kool (of savooikool) heeft meer die echte knolvorm zoals bijvoorbeeld rode of witte kool.
  • Om boerenkool te bewaren laat je de stengels best ongewassen. Zo is de kool ongeveer een week houdbaar in de koelkast.
  • En ook boerenkool invriezen is geen enkel probleem. Wel moet je de kool eerst blancheren. Leg ze 3 à 4 minuten in kokend water en spoel ze direct af met koud water om het kookproces te stoppen. Daarna is de kool (in haar geheel of in aparte porties) maximum een jaar houdbaar in de diepvries.
Tortilla

Boerenkool klaarmaken, lekker eenvoudig

  • Boerenkool heeft een stevige, pittige koolsmaak die erg lekker is bij hartige ingrediënten zoals rookworst of spekjes. Stamppot met boerenkool is dan ook een echte klassieker! Deze maak je al heel eenvoudig met aardappelen, boerenkool, rookworst, een klontje roomboter en een eetlepel azijn.
  • Hou je van een meer zoete smaak? Dan moet je de boerenkool klaarmaken vlak na de vorstperiode. Tijdens het vriezen wordt het zetmeel in de kool namelijk omgezet in suikers waardoor de smaak zoeter wordt.
  • Je kan boerenkool klaarmaken op ontelbaar veel manieren. Stomen, koken, in een ovenschotel, in de wok, rauw... Ga je de boerenkool koken, dan duurt dit ongeveer 20 minuten. Roerbakken kan op een kwartier en stomen neemt ongeveer 25 minuten in beslag.
  • Tip: doe een snuifje bicarbonaat in het water als je boerenkool kookt. Zo blijven de blaadjes mooi groen én is de kool makkelijker te verteren.
  • Wil je graag eens een smoothie met boerenkool klaarmaken? Combineer de kool dan met een zoeter ingrediënt zoals banaan of peer, dit verzacht de smaak. Je kan ook water toevoegen om de smoothie minder dik te maken.

Voor alles wat lekker is om in deze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je ingrediënten recht van bij de boer.

Ben jij fan van kool en probeerde je een van onze recepten met boerenkool uit? Of ga je net voor het eerst boerenkool klaarmaken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Ook smakelijke foto’s zijn méér dan welkom!

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.