Tortilla met gestoofde savooi en gegrilde boerenkool

6 keer kool, 6 keer cool

Savooikool of groene kool is een fantastische wintergroente. Een hartige kanjer met een zachte smaak. De boerenkool is dan weer een hippe dame die in steeds meer gerechten opduikt. Maar ook de vaste waarden zoals spruitjes en rode kool smaken overheerlijk in winterse gerechten. Wij zetten onze favorieten op een rijtje.

2 x origineel

  • Koolbladeren als wrap, heb je daar al aan gedacht? Blancheer de bladeren drie minuutjes in water met zout. Vul ze met een mengsel van vlees/vis en groenten. Warm nog even op in de oven en serveer met puree.
  • Savooikool in een vegetarische lasagne. Aha, die had je niet zien aankomen, hè. Maar het past perfect. Combineer naar hartenlust met andere wintergroenten. Wat dacht je van savooikool, prei en witloof, samen met kaas en pasta = toppie!

2 x multicultureel

  • Taco met gefrituurde vis en een slaatje van rode en groene kool, ook in de Mexicaanse keuken is groene kool een welgekomen gast. En koriandermayonaise als sausje? Fantastisch!
  • En eentje voor de durvers: wat dacht je van dim sum met groene kool? Vervang de wontonvelletjes door geblancheerde savooikoolbladeren. Vul ze met een mengsel van fijn gecutterde kip, spinazie, knoflook en een mix van Japanse kruiden. Stoom in ongeveer 15 minuten gaar. Haal de stokjes en sojasaus al vast maar boven!

2 x traditioneel

  • Savooikool wordt traditioneel gebruikt om stoemp of stamppot van te maken. Snijd de kool in stukken, bak ze zachtjes aan in boter en stoof ze gaar met het deksel op de pan. Meng de gestoofde kool met gekookte en geplette aardappelen. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Gebakken spekjes maken dit waanzinnige gerechtje helemaal af.
  • Hutsepot is nog zo’n heerlijke klassieker. Combineer savooikool met vergeten groenten als rapen, spruitjes, pastinaak en peterseliewortel voor een bord barstensvol lekkers. Mag het lekker snel zijn? Probeer dan zeker deze snelle hutsepot met spruitjes en ham. Heerlijk! 

Tip

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Ga jij aan de slag met kool? Laat het ons weten!

Welke gerechten met kool krijgen dan jouw voorkeur? Of ken je nog gerechten die altijd scoren? Laat het ons weten via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.