Ovenschotel met aardappelen, prei en pladijs

Prei klaarmaken op 3 manieren

Prei is een ideale smaakmaker in je gerechten. De zachte zoete ajuinsmaak geeft je gerecht de ideale basis. Maar ook op zichzelf staat prei zijn mannetje: wok, stoof of bereid prei in de oven: het is allemaal even lekker. 

Hoe prei wokken?

Heb je een drukke dag achter de rug en geen zin om lang in de keuken te staan? Dan is het tijd om te wokken! Snijd de prei in smalle reepjes en verwarm wat olie in de wok op een zeer hoge temperatuur. Roerbak de prei enkele minuten en breng op smaak. Heerlijk in combinatie met vergeten groenten zoals pastinaak en knolselder. Ga zeker eens aan de slag met ons wokrecept voor een hippe waterzooi.

Hippe waterzooi in de wok met kip

Hoe prei stoven?

Prei stoven doet de zachte zoete smaak van prei helemaal tot zijn recht komen. Snijd de prei in reepjes en stoof aan in een klontje boter. Neem je tijd en laat de prei lekker lang garen. Let erop dat de prei niet bruint. Gaat het toch wat snel? Voeg dan een klein beetje water toe. Gestoofde prei is niet versmaden met wat room of bechamelsaus of als basis voor een quiche, stoemp of soep. En voor die laatste hebben wij enkele tips om jouw preisoep te pimpen.   

En wat met het groen van de prei?

Vooral het witte en lichtgroene deel van prei worden gebruikt in keuken. Het vezelige groene deel belandt vaak in de vuilnisbak of op de composthoop. Jammer, want het zit net bomvol smaak. Je kan het ook gewoon mee verwerken in je gerecht. Snijd het groene deel wat fijner en laat het langer meegaren. Of maak er een heerlijke groentebouillon mee. 

Tip: aan de slag met bio- of hoeveproducten?

Voor bijna alle ingrediënten vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je ingrediënten recht van bij de boer? Op rechtvanbijdeboer.be vind je alle verkooppunten in Vlaanderen.

Heb je nog een tip om met prei aan de slag te gaan? Of probeerde je één van onze recepten met prei uit? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.