Appelcake op grootmoeders wijze

Zelf appelcake maken? Piece of cake!

Kooktips

Een lekkere appelcake tover je eenvoudig en snel op tafel. Het recept voor appelcake is heel simpel én geeft je de vrijheid om à volonté te experimenteren. Klassiek of met een twist? Extra smeuïg of net lekker luchtig? Met deze tips wordt jouw appelcake sowieso een succes.

Tips voor een eenvoudige en lekkere appelcake

  • Een geslaagde, lekkere appelcake begint bij het afwegen van de ingrediënten. Volg het gekozen recept dus altijd nauwkeurig!
  • Ook de appels zijn belangrijk. Ga voor stevige, fris-zoete appels van bij ons zoals Jonagold of Golden Delicious. Deze blijven knapperig en veranderen niet in moes.
Goudgele appelcake staat op een houten witte tafel. De ronde cake is al voor een kwart aangesneden. Er is al een stukje uitgenomen en er staat een potje met abrikozengelei bij.
  • Vet de bakvorm op voorhand goed in en bepoeder met bloem. Het teveel aan bloem schud je er weer uit. Zo komt de appelcake na het bakken mooi los en heeft ze een krokant korstje.
  • Zet de oven niet te warm, want dit zorgt voor scheuren in de appelcake. De buitenste laag is dan al krokant gebakken nog voor de binnenkant begint te rijzen.
  • Een gouden tip bij elk recept voor appelcake: wees geduldig. Doe de oven niet open het eerste halfuur dat de cake erin staat, hierdoor kan hij inzakken.
  • Controleer op het einde van de baktijd of de cake gaar is door in het midden een prikker te steken. Hangt er nog deeg aan, dan moet de appelcake nog wat langer bakken. Begin met 5 minuten extra en prik dan nog eens.

Een smeuïge, luchtige appelcake bak je zo!

  • De juiste bloem is essentieel voor een luchtige appelcake:
    • Tarwebloem wordt het meest gebruikt, maar je kan ook zelfrijzende bloem gebruiken.
    • Zeef de bloem op voorhand om klonters te vermijden.
    • Vervang per 125 g bloem één eetlepel bloem door één eetlepel maïszetmeel (dit geldt niet voor zelfrijzende bloem).
  • Spatelen, spatelen, spatelen: hét geheim voor een luchtige appelcake! Spatel de bloem zachtjes door het natte mengsel in plaats van hem er hard door te kloppen. Voeg eventueel ook wat bakpoeder toe.
  • Scheid het eiwit van het eigeel en klop eerst het eigeel op met de suiker. Wanneer mag je stoppen met kloppen? Zodra de suiker niet meer knarst; dan is hij helemaal opgenomen in het eigeel. Voeg daarna boter op kamertemperatuur toe, de gezeefde bloem en het apart opgeklopte eiwit. En denk eraan: spatelen!
  • Wil je een extra smeuïge appelcake maken, gebruik dan ongeveer evenveel appelpartjes als deeg. Roomboter helpt ook om de cake natter te houden.
Appelcake op grootmoeders wijze

Tip: bakken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag appels recht van bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten bij jou in de buurt.

Ben jij ondertussen hélemaal in de stemming voor appelcake? Stuur ons dan zeker een foto van jouw baksel via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons. Ook jouw appelcake recept is altijd welkom! Wil je op de hoogte blijven van onze laatste nieuwtjes, recepten en tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons ook op YouTube of Pinterest.