Wat te kiezen: vers fruit, smoothie of fruitsap?

Fruit is gezond. Daar is iedereen het over eens. Maar hoe zit het met vruchtensappen en smoothies? Zijn zij een volwaardig alternatief voor vers fruit?

Meer suiker

Het suikergehalte van glas fruitsap en een smoothie is vergelijkbaar met dat van frisdranken. Bij royaal gebruik zijn ze niet gezond en kunnen ze evengoed de calorie-inname verhogen en bijdragen tot het ontstaan van overgewicht. Ongezoet en vers fruitsap bevatten evenwel geen toegevoegde suikers maar suiker die afkomstig is van het fruit zelf. Naast ongezoete fruitsappen zijn er ook vruchtennectars en vruchtendranken op de markt. Vruchtennectars bestaan, afhankelijk van de vruchtensoort, uit 25 tot 50 % sap. Vruchtendranken bevatten in de praktijk maar maximaal 25 % sap. Verder zijn water en suiker of kunstmatige zoetstoffen toegevoegd. Omwille van de aanbreng van vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen zoals flavonoïden is ongezoet en vers fruitsap te verkiezen boven frisdrank. Beperk hun gebruik echter tot 1 à 2 glazen per dag, zeker ook bij jonge kinderen, en neem ze niet in de plaats van water, melk en melkproducten.

Hoeveelheid suiker per glas (150 ml)
Smoothie mango-passievrucht: 11,3 g
Sinaasappelsap, vers: 12,9 g
Pompelmoessap: 12,9 g
Sinaasappelsap, ongezoet: 13,8 g
Limonade: 13,8 g
Appelsap, ongezoet: 15 g
Ananassap: 15,3 g
Cola: 16,5 g
Smoothie aardbei-banaan: 17,4 g
Druivensap: 24,3 g
(bron: www.internubel.be geraadpleegd op 12/06/2015)

Minder essentiële voedingsstoffen

Smoothies en fruitsappen brengen minder voedingsvezels aan dan een portie fruit en stillen daardoor ook minder de honger. Door de productie- en conserveringstechnieken treedt een zeker verlies aan voedingsstoffen op. Drink vers geperst fruitsap onmiddellijk na het persen om zo weinig mogelijk voedingsstoffen verloren te laten gaan.

Vers fruit krijgt altijd de voorkeur

Smoothies en fruitsap - ook al is het vers geperst of werden er vitaminen en mineralen aan toegevoegd - zijn geen volwaardige alternatieven voor vers fruit. Ze blijven een belangrijke bron van suiker. Een stuk fruit krijgt steeds de voorkeur omdat het meer voedingsvezels bevat, beter de honger stilt en de kauwfunctie bevordert. Kauwen zorgt ervoor dat je niet te snel eet en het bevordert de speekselproductie voor een betere vertering. In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten. Om optimaal te kunnen genieten van alle essentiële voedingsstoffen die de verschillende soorten fruit bieden, moeten we niet alleen genoeg fruit eten maar dagelijks ook voldoende variëren binnen het ruime fruitaanbod.

Meer info over fruit

Folder: Beknopte voedingsinformatie over fruit afgewisseld met gezonde recepten

Smoothie, aardbei, perzik