Blauwe bessen

Maak kennis met Tom en zijn blauwe bessen

Als jij twee stappen vooruit zet, zet Tom Mertens er 5. Of zo lijkt het toch. De geboren en getogen Kempenaar stapte zo’n 15 jaar geleden in de varkenskweek en teelt sinds 3 jaar ook blauwe bessen. Hij vertelt sappig over zijn razend drukke job. Het verhaal van ‘bezige bij Tom’ verdient jouw aandacht.

Tom Mertens - copyright veiling Hoogstraten

Vakmanschap troef

De heerlijke blauwe bes is populairder dan ooit. Toch staan we er met z’n allen zelden bij stil waar de zoete en gezonde lekkernijen vandaan komen. Laat staan dat we ons kunnen inbeelden hoeveel planning en handarbeid er nodig is om jouw favoriete snack elke dag opnieuw kraakvers in de supermarkt te krijgen.

Tom legt uit dat hij maar liefst 11 verschillende bessenvariëteiten kweekt om de klant zo lang mogelijk van bessen te voorzien. De vele variëteiten staan buiten in het veld of in een serre zodat ze op verschillende momenten rijp zijn en jij zolang mogelijk van verse bessen kan genieten. Planten beginnen pas na drie jaar bessen te produceren en na zes jaar zijn ze op hun hoogtepunt. Dan heb je 2 à 3 kilogram bessen per struik.  Als het een tijdje heel warm is zijn er vaak een aantal van zijn variëteiten tegelijk rijp. Op zo’n piekmomenten moeten er voorlopig een twintigtal plukkers aan de bak bij Tom om de bessen tijdig te oogsten en dat zal de komende jaren oplopen tot 50 à 60. Planmatig is dat dus een behoorlijke uitdaging.

Vers in de winkelrekken

Tom gaat er prat op dat Belgische blauwe bessen de allerbeste zijn. Verser kan je ze in elk geval niet krijgen. “Alle bessen worden binnen het half uur na pluk in de frigo opgeslagen. Vandaag stond ik om 10 uur op de veiling van Hoogstraten met de oogst van gisteren. De bessen worden daar gewogen en gelabeld en om 16u vertrekken ze al naar Colruyt voor verkoop. Ik ben ervan overtuigd dat kwaliteit een korte logistieke keten moet hebben.” En dat is het geval met blauwe bessen die van hier komen zoals Toms bessen. Tussen de pluk en verkoop zitten slechts 1 à 2 dagen. 

Pancakes met blauwe bessen, frambozen en honing

Kwaliteit van onze Belgische bessen

Niet alleen versheid is troef, ook kwaliteit. Op een demoveld wordt volop geëxperimenteerd om de beste bessen te produceren en zo kan Tom het verschil maken. Is Tom tevreden over het resultaat, dan kan de plantmethode of de variëteit later op grotere schaal ingezet worden.

“Je kan onze bessen gewoon niet vergelijken met de bessen uit andere landen. In België is de arbeidskost hoog en dus moeten we de kwaliteitslat erg hoog leggen. Alles wordt zorgvuldig gemonitord. We maken bovendien zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke bestrijders zoals lieveheersbeestjes tegen bladluizen en feromoonvallen.”

Precies om  de beste kwaliteit te waarborgen, worden de bessen met de hand geplukt. Zo kunnen de plukkers bes per bes selecteren welke kwaliteit ze hebben en bewaren ze hun donslaagje. Dat donslaagje is een kwaliteitskenmerk. Zien je bessen er glanzend uit zonder donslaagje, komen ze wellicht uit het buitenland en zijn ze machinaal geplukt.

5 weetjes over blauwe bessen

  • Blauwe bessen groeien in trosjes aan een struik
  • Een gezonde voeding bevat 2 à 3 stukken fruit per dag. Een stuk fruit komt ongeveer overeen met een handvol blauwe bessen.
  • Blauwe bessen bevatten weinig calorieën.
  • In de winter een smoothie met blauwe bessen? Dat kan! Hoewel het echte zomerbessen zijn, kan je ze gemakkelijk invriezen.
  • Niet alleen in België maar ook in andere Europese landen en in Noord-Amerika en China stijgt de vraag naar blauwe bessen. Supermarkten importeren heel wat blauwe bessen, hoewel heel wat Belgische producenten vandaag blauwe bessen aanbieden. Wij zeggen: hoe minder voedselkilometers, hoe beter voor het klimaat. Daarom kies je best voor blauwe bessen van bij ons.

Wist je dat je blauwe bessen in de winkel in een even lekkere bioversie kan vinden? Of bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt en koop je blauwe bessen rechtstreeks bij de boer.

Ga jij een van onze recepten eens proberen? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!