Kweepeer

In Zuid-Europa en Japan is kweepeer een vast waarde op tafel. In België is het een wat ‘vergeten’ fruitsoort. Jammer, want ze is erg lekker in bereidingen. Een kweepeer is bitter en nauw verwant aan de appel, peer en de lijsterbes. De peervormige vrucht heeft een gele kleur, stevig vruchtvlees en een donzige schil. Een rijpe kweepeer heeft een heerlijke honingzoete geur, de ideale luchtverfrisser.

Kwaliteit

Let er bij aankoop op dat de vrucht dik en stevig is met een schil die geel is en niet groen. Een bruin plekje hier en daar kan helemaal geen kwaad.

Bereiding

Verwerkt tot gelei, compote of zelfs likeur is kweepeer om duimen en vingers bij af te likken. Rauw eten is geen aanrader, want de vrucht is hard en bitter. Maar bij het koken verdwijnen de bittere stoffen.

Verwijder de pitten en het klokhuis. De schil mag je laten of kan je apart laten meekoken. Die bevat veel pectine, wat een natuurlijk geleermiddel is. Laat de bereiding een nacht afgedekt staan om de smaak goed te laten intrekken.

Kweeperengelei smaakt bijzonder goed bij varkensvlees en wildgerechten. Vervang een deel van de appels door kweeperen en je krijgt meteen een heel bijzondere smaak. Superlekker!

Voedingsinformatie

Kweeperen passen prima in een gezonde voeding. Omdat niet alle fruitsoorten dezelfde voedingsstoffen bevatten, is variatie belangrijk.

Bewaring

Op een koele plaats kan je rijpe kweeperen enkele dagen bewaren. Harde exemplaren kunnen nog een aantal weken narijpen. Controleer ze dan wel af en toe op beurse plekken of schimmel.