Hoe moet je confituur maken?

Hoe moet je confituur maken?

Bewaar het lekkerste van het seizoen voor later met een lekkere confituur. In de zomer kan je confituur maken met lekker zomerfruit zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen. In het najaar vind je appelen en peren in overvloed. Wil je weten wanneer welk fruit op zijn best is? Kijk dan eens in onze fruitkalender.

Ga meteen voor voldoende confituur

Confituur maken vraagt wat werk maar het is het zo waard! Start dus zeker met voldoende fruit, zodat je arbeid met behoorlijk wat potjes confituur wordt beloond. Vers seizoensfruit vind je in de supermarkt, maar ga ook eens langs bij een hoeveverkooppunt in je buurt. Daar kan je naast de klassiekers, zoals aardbeien, vaak ook wat meer bijzondere fruitsoorten scoren. Wat dacht je bijvoorbeeld van kweeperen, stekelbessen, rabarber, blauwe of rode bessen? Bovendien bieden hoeveverkooppunten vaak ook fruit van tweede keuze aan, net iets minder mooi, maar even bomvol smaak én te koop in grote hoeveelheden. Ideaal om confituur te maken! Tip voor een zomerse dag: niets leuker dan confituur maken met zelfgeplukte bessen! Wie weet is er wel een zelfplukboerderij in jouw buurt? Je vindt alle verkooppunten met het label ‘Recht van bij de boer’ in je buurt op www.rechtvanbijdeboer.be.

Basisrecept confituur

Met dit basisrecept wordt confituur maken een fluitje van een cent. 

3 tips voor de lekkerste confituur

  • Tijdens de bereiding zal je confituur flink opborrelen. Vul je kookpot dus maximum tot de helft. Zo voorkom je dat de confituur zal overkoken.
  • Laat je gevulde potjes omgekeerd afkoelen. Zo komt er geen condens op het dekseltje en zullen de potjes luchtdicht afgesloten zijn. Voorzie elk potje van een naam en datum.
  • Bewaar maximum 1 jaar op een koele, donkere en droge plaats. Confituur zonder suiker kan je maximum 5 dagen bewaren in de koelkast. 

Confituur maken zonder suiker, kan dat?

Confituur maken zonder suiker is helaas niet zo gemakkelijk. De suiker in je confituur dient namelijk niet enkel voor de smaak, maar heeft ook een conserverende en bindende werking. Als vervangend bindmiddel kan je agar agar, een plantaardig alternatief voor gelatine, gebruiken.  Twee gram agar agar per halve kilogram fruit is een goede verhouding. Je confituur zal eerder een vruchtenmoes of compote zijn. Zonder suiker is je confituur minder lang te bewaren. Je maakt dus best een kleinere hoeveelheid en je kan ze maximum 5 dagen ze in de koelkast bewaren. 

Help, mijn confituur wil niet dikken!

Een confituur is pas echt geslaagd als ze een zekere dikte heeft. Daar zorgt de stof pectine voor. Pectine is een geleiachtige stof die in planten voorkomt. De pectine in je fruit wordt actief als het fruit gekookt wordt. Als je de vruchten te lang laat koken, neemt de bindende werking van pectine weer af. Bepaalde soorten en heel rijp fruit bevatten minder pectine als andere. Je combineert fruit met minder pectine best altijd met pectinerijke vruchten.

  • Rijk aan pectine: aalbes, appel, kruisbes, kweepeer, pruim, citroen, limoen
  • Matig aan pectine: abrikoos, druif, framboos, mandarijn,
  • Arm aan pectine: aardbei, kers, kiwi, nectarine, peer, rabarber, bosbes  

Hoe lang moet confituur koken?

Om te weten of hoe lang je confituur moet koken, kan je de schoteltjestest doen. Zet een schoteltje of bordje in de koelkast. Doe een lepeltje hete confituur op het bordje en laat het een minuut afkoelen. Houd het schoteltje daarna even schuin. Blijft de confituur netjes op zijn plek? Dan heeft je confituur lang genoeg gekookt. Als de confituur nog loperig blijft, laat je hem beter nog even koken. Denk je dat je confituur te lang heeft opgestaan? Breng je confituur dan met wat citroensap opnieuw aan de kook en herhaal de schoteltjestest.  

Ben jij al een kei in confituur maken en heb jij een gouden tip voor ons? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!