3 eieren zitten in een eierdoos van 6, en 1 ei ligt op het aanrecht. Lijkt wel een raadseltje dat ik ga vertellen.

5 veelgemaakte fouten bij het bereiden van eieren

Om te koken met eieren hoef je geen chef te zijn. Toch kan ook hier vanalles fout lopen. Een ei dat kapot gaat bij het pocheren, een hardgekookt ei terwijl je het medium wou, een roerei dat aan de pan blijft kleven… Daarom bundelen we hier enkele veelvoorkomende fouten en hoe jij ze vermijdt.

De meest voorkomende fouten op een r-ei

Heel waarschijnlijk maakte ook jij al eens een van deze fouten? We helpen je op weg met tips zodat je de volgende keer je eitjes perfect klaarmaakt.

 1. Het vuur staat te hoog

Wanneer je vuur te hoog staat, drogen de eieren sneller uit. Bij een omelet, spiegelei of een roerei zet je best het vuur op middelhoog. Zet het nog iets lager als de (geklutste) eieren in de pan gaan. Zo hou je het bakproces beter onder controle. Bij een spiegelei bijvoorbeeld is het belangrijk dat de dooier zacht blijft en het eiwit gaar wordt.

Croûte au fromage met Averbode kaas, spiegelei en gepekelde radijs

2. De verkeerde pan gebruiken

Roereieren, spiegeleieren en omeletten maak je klaar in een pan met een antiaanbaklaag. Kies ook een pan met een dikke bodem. Die behouden beter hun warmte wanneer je er de ingrediënten in legt.

3. Eieren pocheren in gewoon water

Het geheim van een perfect gepocheerd eitje? Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.

En ook dit: breek het ei eerst in een ondiep schaaltje of kopje in de plaats van boven de kom kokend water. Zo kan je het ei rustig in de kom laten glijden. Let erop dat het water niet te hard of te zacht kookt. Wanneer het water te hard kookt, heb je veel kans dat het ei meteen kapot gaat. Zachtkokend water met bellen net onder het oppervlak is ideaal om eieren te pocheren.

Salade van savooikool met eitjes en spekreepjes

4. Niet op de kooktijd letten

Wil je een zachtgekookt ei? Dan is het van belang om de kooktijd te respecteren. Deze kooktijden zijn geldig vanaf het moment dat je het ei in het kokende water legt: zachtgekookt: 4 à 5 minuten; mediumgekookt: 6 à 7 minuten en hardgekookt: 8 à 9 minuten.

Gebruik een eierwekker als hulpmiddel en laat de eieren na het koken meteen schrikken in koud water.

5. Haast en spoed

…is zelden goed en dat geldt ook wanneer je kookt met eieren. Als je bijvoorbeeld roereieren gaat maken, neem dan ook die extra minuut om je eieren te breken in een kom en te klutsen in de plaats van rechtstreeks in de pan te breken. Zo bekom je egaal gekleurde en gegaarde eieren. Lees hier hoe je het perfecte roerei maakt.

Ga ook eens aan de slag met hoeve- of bioproducten

Voor alles wat lekker is om in onze recepten te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij je ingrediënten graag recht van bij de boer? Van hoevewinkels, automaten tot boerenmarkten: er is steeds een verkooppunt bij jou in de buurt.

Heb jij nog tips voor een lekker eigerecht?

Laat het ons weten en post een leuke foto of video via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. We zijn benieuwd naar jouw kookkunsten!

Blijf op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes en zet ook onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.