20 heerlijke recepten met eieren, van ver en dichtb-ei

20 heerlijke recepten met eieren, van ver en dichtb-ei

Van Afrika tot in Amerika, van de Alpen tot… bij ons: eitjes zijn overal populair en een dankbaar ingrediënt in heel wat bereidingen. Benieuwd welke buitenlandse gerechten met eieren zich intussen in onze keuken genesteld hebben? Ga mee met ons op wereldreis!

Van deze gerechten met ei word je blij

Eitjes kan je op heel wat manieren klaarmaken en ze zijn bovendien makkelijk te combineren met veel andere producten. Kortom, handig om ze steeds in huis te hebben!

Dutch baby met appel, peer en rood fruit

Omdat ook wereldgerechten op hun best zijn met producten van bij ons, stopten we enkele buitenlandse recepten met eieren in een lokaal jasje. Kijk je mee?

Van Zwitserland tot Frankrijk: van croûte au fromage tot quiche

Een recept dat in de Zwitserse en Franse Alpen steeds op de menukaart staat is de croûte au fromage: brood met een smeuïg gegrild kaaskorstje. Elke regio heeft wel z’n eigen variant, maar de basis blijft altijd hetzelfde. Probeer zeker eens onze croûte au fromage met Averbode kaas.

Die andere Franse klassieker is oeuf en cocotte. Een eitje, gegaard in een klein potje (ramequin) in de oven. Lekker bij het ontbijt of een brunch en net weer even wat anders dan een gekookt eitje. Serveer er een stuk broodje bij en dippen maar!

Quiche hoeven we je niet meer voor te stellen, maar wist je dat quiche oorspronkelijk afkomstig is uit Lotharingen, een streek in het noordoosten van Frankrijk? Eieren zijn een van de basisingrediënten. De quiche Lorraine is de meest bekende quiche, maar er zijn nog zoveel mogelijkheden. Met onze recepten en tips leer je quiche maken als een pro.

Van Spanje, Italië tot het Midden-Oosten: van tortilla, frittata tot shakshuka

Een tortilla heb je vast al eens gegeten of zelf gemaakt. Deze dikke omelet van ei, aardappelen en olijfolie is een Spaanse klassieker. Vaak wordt nog knoflook en ui toegevoegd. Koud, warm, als tapa of voorgerecht, bij een salade… Met tortilla kan je veel kanten op. Vind hier nog meer tips en trucs voor de perfecte tortilla.

De frittata is het Italiaanse broertje van de tortilla. Leer frittata maken zoals de echte Italianen dankzij onze tips. Mamma mia!

Bij Shakshouka of shakshuka worden eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, ui en gekruid met paprikapoeder, komijn en cayennepeper. Over de precieze herkomst van shakshouka wordt gediscussieerd. Volgens sommige bronnen heeft shakshouka zich vanuit Ottomaans Turkije verspreid naar Spanje en het Midden Oosten. Anderen zeggen dan dat de oorsprong in Jemen of Marokko ligt. Een ding is wel zeker, shakshouka is k-ei-lekker!

Van Australië, Nieuw-Zeeland tot Amerika: van pavlova tot Benedict-eitjes

Pavlova is een zoet nagerecht dat z’n naam dankt aan de Russische ballerina Anna Pavlova. In de jaren ’20 tourde zij door Nieuw-Zeeland en Australië, waar het dessert voor haar gemaakt werd. Bijna 100 jaar later is deze combinatie van meringue, slagroom en rood fruit nog altijd een favoriet onder de desserts. Wij verklappen hoe je de perfecte pavlova maakt.

Eggs benedict is een ontbijt- of brunchgerecht uit Amerika. De oorspronkelijke versie werd gemaakt met een Engelse muffin (een luchtig broodje), ham, gepocheerde eieren en hollandaisesaus. Intussen bestaan hierop al veel varianten. Probeer zeker eens ons recept voor een Benedict-eitje met gekookte ham.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Of koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Wat zijn jouw favoriete recepten met eieren?

Heb jij nog tips? Of ken je nog lekkere ei recepten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.