Asperges met ei en ham

Hoeveel eieren mag je eten?

Wie denkt aan eieren, denkt vaak aan de negatieve eigenschap dat ze slecht zijn voor de cholesterol. Maar wist je dat deze bezorgdheid eigenlijk nergens voor nodig is? Eieren van bij ons zijn geen duiveltjes in een doosje, ze zijn wel k-ei-lekker! Kom er hier alles over te weten.

Drie eieren per week, klopt dat eigenlijk nog?

Voedingsonderzoek uit de jaren ’70 stelde vast dat cholesterolrijke voedingsmiddelen het bloedcholesterolgehalte verhogen en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten. Omdat eieren rijk zijn aan cholesterol luidde het advies om maximaal 3 eieren per week te eten.

Maar dat advies klopt niet helemaal. De invloed van cholesterol uit voeding op het bloedcholesterolgehalte is minder sterk dan aanvankelijk werd gedacht. Wist je bijvoorbeeld dat verzadigde vetzuren en transvetten, die je vooral in vette dierlijke producten, harde plantaardige vetten, vetrijke snacks en zoetigheden vindt, een groter effect hebben op de bloedcholesterol? En dat het lichaam voor 80 % zelf cholesterol aanmaakt en slechts 20 % via de voeding opneemt?

Eet gerust vaker een eitje

Eieren bevatten veel meer dan alleen cholesterol. Ze bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12. Ze zijn lekker en goedkoop, je kan ze op talloze manieren bereiden en je tovert er in 1-2-3 een heerlijk én voedzaam gerecht mee op tafel. Eieren kunnen perfect ter afwisseling van vlees, vis en peulvruchten en zijn bovendien een ideale vleesvervanger voor vegetariërs. Redenen genoeg dus om wat vaker eieren op het menu te zetten!

Ontbijt met spiegelei

Hoeveel eieren per week of per dag?

Volgens de officiële richtlijnen van de voedingsdriehoek kunnen gezonde personen gerust tot 6 eieren per week eten. Hierbij wordt je eitje bij het ontbijt gerekend maar ook het eitje in je quiche, mayonaise, koekje of cake.  Zitten verhoogde cholesterolwaarden in de familie of heb je diabetes, dan beperk je je best tot 3 eieren per week. Hoewel het eten van 1 eitje per dag niet in verband wordt gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten, overdrijf je er toch best niet mee. Kies voor een spiegeleitje bij het ontbijt, een eitje op de boterham bij de lunch of een gepocheerd ei ’s avonds bij je favoriete salade. De combinatie van alle drie is echter te veel. Zeker als je weet dat 1 eitje 200 mg cholesterol bevat en je best niet meer dan 300 mg cholesterol per dag inneemt. Varieer en doseer is - zoals steeds - de boodschap!

Is een eitje per dag gezond?

Dat hangt af van je gezondheidsprofiel en wat je daarnaast eet. Schakel dus voldoende groenten, fruit, volkoren producten, magere of halfvolle melkproducten, vis, peulvruchten, noten en olie in en zorg voor voldoende variatie. Zet eieren doordacht op het menu. Kies je voor een eitje, dan is een extra portie vlees of vis niet nodig. 

Tip

Voor alles wat lekker is om in onze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Wat is jouw favoriete eibereiding? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.