Eitjes Benedict

Blij van ei: op bezoek bij leghennenhoudster Christine

Christine Raes is een gelukkige leghennenhoudster. Ze staat al 20 jaar samen met haar man aan het hoofd van een bedrijf met zo’n 180.000 leghennen. Het had nochtans anders kunnen lopen.

Van de bank naar de boerderij voor de liefde

Toen Christine jonger was, droomde ze zeker niet van haar huidige stiel. Ze startte haar loopbaan bij een bank terwijl haar echtgenoot werkte als burgerlijk ingenieur. Toen hij besloot het bedrijf van zijn ouders over te nemen, volgde zij hem zonder twijfelen. Het blijkt heel hard werken, maar Christine is elke dag blij dat ze koos voor de pluimveesector. “Ik ben zelf van boerenafkomst. Mijn ouders hadden een bedrijf met aardbeien en melkvee. Dat ik uiteindelijk tussen de leghennen zou terecht komen, had ik desondanks helemaal niet verwacht. Maar mijn echtgenoot maakte plots die levensbepalende keuze en ik ben hem daarin vol overtuiging gevolgd.” En daar heeft ze tot vandaag geen seconde spijt van.

Christine Raes

Met maar liefst drie vestigingen in Oost-Vlaanderen, 4 personeelsleden en duizenden kleinvolière- en scharrelhennen, heeft het koppel de handen vol. Ze hebben een duidelijke taakverdeling. Haar man richt zich vooral op de langetermijnvisie van het bedrijf en de aan- en verkoop van het voeder en de eieren, terwijl Christine zich toelegt op de dagelijkse werking en het aansturen van het personeel.

Ladies with l’eggs

Christine is één van de 'ladies with l’eggs'. Dat is een groep van dames die aan het hoofd van een pluimveebedrijf staan en die met veel trots de boer op gaan om de Belgische eieren te promoten. “We willen landbouw weer dichter bij de mensen brengen. We werken elke dag hard om gezonde voeding op hun bord te krijgen. Als je kiest voor eieren van hier, kies je voor versheid en kwaliteit. Bovendien leggen onze eitjes maar een beperkt aantal voedselkilometers af, een duurzame keuze dus.”

De promo die de ladies with l’eggs voeren staat los van hun eigen bedrijven. Ze willen positieve reclame maken voor de eiersector in het algemeen, omdat er vandaag heel wat mensen zijn die geen band meer hebben met lokale producten en daar willen ze wat aan doen!

Een goede leerling

Christine wijst ons erop dat ei een gezonde voedingskeuze is. In de nieuwe voedingsdriehoek heeft ei zelfs een betere plaats gekregen. Ei staat nu in de lichtgroene zone van de driehoek. “Iedereen eet elke dag eieren: in een koekje, mayonaise, spaghetti… Zoals alles wat je eet, moet je ei ook met mate eten. Maar eieren bevatten heel wat gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine D en aminozuren en mogen zeker 1 keer per week op het hoofdmenu staan”.

Het favoriete recept met ei volgens Christine

Tot slot vragen we nog welk recept met ei het beste scoort ten huize Laureys. “We eten ongeveer 1 keer per week een maaltijd waarin ei centraal staat. Dan eten we bijvoorbeeld heel graag spek met eieren of bijvoorbeeld een frietje met spiegeleieren. Mmmm.”

Ook zin in een eigerecht? We hebben 6 k-ei-lekkere recepten voor jou!

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.

Maak jij vaak gerechten met eitjes? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.