Dit missen Belgen in het buitenland op hun bord

Dit missen Belgen in het buitenland op hun bord

Terwijl de Belgen tijdens de zomer massaal naar het buitenland trekken, zijn er ook best veel landgenoten die permanent in het buitenland wonen. Velen dromen ervan om te wonen en werken in het buitenland maar er is iets dat bijna alle expats missen: onze goeie Belgische kost! Je bent wat je eet, en dat geldt zeker voor de gemiddelde Belg. We vroegen aan Belgische expats in de hele wereld welke typisch Belgische gerechten ze het meeste missen.

1. Onze Vlaamse grijze garnalen

Caroline (Kreta), Katrien (Tenerife), Karina (Spanje), An (Maleisië), Marie-An (Dubai) en Elke (Canada) delen een grote passie: onze grijze garnalen. Ook maatjes, Zeeuwse mosselen, Noordzeetong en rolmops blijven hoog op het verlanglijstje van de dames staan. “Bij ons is er uiteraard veel vis uit de Atlantische oceaan, maar dat is gewoonweg niet hetzelfde. De mosselen zijn bijvoorbeeld niet zo groot”, legt Katrien uit.

2. Onze streekproducten

“Hier in Zwitserland kan je veel kopen”, zegt Filip. Maar toch mist hij enkele typische traditionele streekproducten: West-Vlaamse lukken, de geruite boterwafeltjes die gecommercialiseerd werden door De Strooper, bruine suiker, frikadellen, chocolade en biertjes. An uit Maleisië voegt daar nog ‘papsaus’ aan toe, het West-Vlaams voor karnemelk, een streekproduct uit de Westhoek. Nicky uit China mist dan weer de goeie Limburgse vlaaien, terwijl Alfrida in Duitsland geen gelijke vindt voor het Antwerps streekproduct paardje. Voor Leentje uit Uruguay gaat er niets boven onze Gentse neuzen.

3. Onze kazen

Sophie uit Schotland pakt het creatief aan. “Nachos met gehakt en Brugge Belegen kan ik niet maken want deze Belgische kaas kan je hier niet vinden. Maar we trekken onze plan met wat we hier hebben en dat smaakt ook, alleen de 'Belgische touch' ontbreekt.”

4. Belgische bieren

Ook Kris uit Ierland is grootgebracht met de Belgische keuken. Wanneer hij kookt, kiest hij graag voor op en top Belgische recepten die hij klaarmaakt met Ierse ingrediënten. Wat Kris heel hard mist zijn onze Belgische bieren. Die zijn heel moeilijk te vinden en erg duur. Daarom is Kris zelf beginnen brouwen. Dat begrijpen we heel goed want een lekker bier, ook verwerkt in één van onze recepten, smaakt altijd!

5. Groenten uit België

Belgische bieren vind je zelfs op de Filipijnen en dat is voor Gilbert een opsteker. Zo geniet hij graag van een frisse pint na een dagje werken in zijn eigen moestuin. Gilbert kweekt er trouwens bijna alle Belgische groenten, omdat die op de Filipijnen zo moeilijk te vinden zijn. Danny woont ook op de Filipijnen en mist in het bijzonder Belgisch witloof en asperges. “Witloof bestaat hier wel, maar is steevast import uit Australië en kost niet minder dan 20 euro per kilo.” Ook Sylke uit Guatemala en Stijn uit Bulgarije hunkeren naar ons Belgisch witloof.

6. Frietjes van de frituur

“Een frituur. Dat kennen ze hier niet hoor”, zegt Debby uit Frankrijk. Het hoeft niet te verbazen dat Debby niet alleen is. Ook Ines, Leentje en Ann missen onze Belgische frietjes van de frituur met een lekkere frikandel en echte Belgische mayonaise.

“Simpel”, zegt Angela uit Nederland. “Het eerste wat ik doe als ik in Maasmechelen ben, is stoppen bij een frituur. In Amsterdam smaken de frietjes niet hetzelfde.”

7. Fijne vleeswaren

“Ik mis pistoletjes met charcuterie of ‘toespijs’”, zegt Lode uit Zwitserland. Hij mist in het bijzonder de préparé, kip-curry en krabsalade. Tania uit Canada gaat zelf aan de slag met fijne vleeswaren, maar “die echte Belgische préparé krijg ik helaas maar niet onder de knie”.

8. Belgische kwaliteit

Carine woont in Maleisië en kan er bijna alles vinden. Toch mist ze eigenlijk veel. "Hoewel sommige dingen ook hier te verkrijgen zijn, is de kwaliteit van de producten dikwijls minder”.  “Amai… wat een gemis, die Belgische lekkernijen!”, voegt Leen daar aan toe. Ze laadt haar valies dan ook steevast vol met allerlei lekkers als ze van België terug naar Dubai vliegt. Cindy uit Argentinië is duidelijk over de Belgische kwaliteitsproducten: “In België hou ik er enorm van om naar de supermarkt te gaan. Ik kan er uren rondwandelen. Hier in Argentinië kan ik niet snel genoeg buiten zijn. Heel weinig variatie en ze hebben er weinig echt lekkers." Daisy uit Cadiz schakelt zelfs haar familie in: “Als de kinderen op vakantie komen of wij gaan op bezoek bij de familie zitten er altijd wel allerlei potjes en pakjes in de koffer.”

Hoe fier ben jij op onze keuken? Doe de test

Wij Belgen zijn echte lekkerbekken. Hoeveel hou jij van ons eten? Doe de test en ontdek wat dat over jou zegt. 

Wat mis jij als je in het buitenland bent? Laat het ons zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!