Koppel maakt plezier samen tijdens het maken van een salade.

Je weerstand een boost geven: 3 voedingsmythes ontkracht

Voedingsinformatie

Als ik veel superfoods eet, ben ik dan gezond bezig? Of neem ik toch maar beter een supplement of probiotica om mijn weerstand aan te sterken? Wij gingen op zoek naar de waarheid achter drie veelgehoorde tips over hoe je je weerstand een boost zou kunnen geven. 

Voedingsmythe 1: Ik blijf energiek dankzij superfoods

Zogenaamde ‘superfoods’, zoals hennepzaad, chiazaad en gojibessen, zijn voedingsmiddelen die veel van bepaalde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, omega 3-vetzuren of antioxidanten, bevatten. Maar zijn die ‘superfoods’ ook aanzienlijk beter dan onze ‘gewone’ voeding? Het antwoord: niet echt.

Exotisch of van bij ons?

‘Superfoods’ worden vaak ingevoerd uit verre landen en hoe exotischer hun namen, hoe groter het wondergehalte dat eraan wordt toegeschreven voor onze gezondheid. De voedingsstoffen waarvoor ‘superfoods’ geprezen worden, zitten ook gewoon in producten van bij ons, zoals vis, inlandse bessen, aardbeien, broccoli en boerenkool. Wie gezond en gevarieerd eet, krijgt alle benodigde voedingsstoffen vanzelf te pakken.

Vrouw opent koelkast

Veel ‘superfoods’ eten, is niet nodig. Het kan zelfs nadelig zijn als hierdoor de rest van de voeding wordt verwaarloosd. Ieder voedingsmiddel brengt specifieke voedingsstoffen aan. Er is niets mis met gojibessen, maar varieer ook met braambessen, zwarte, rode of witte bessen en ander fruit, groenten, noten en zaden. Zo steek je meer variatie in je voedingspatroon en krijg je een optimale mix aan voedingsstoffen binnen.

Niet onbeperkt eten en geen superkrachten

Het etiket ‘superfood’ is ook geen vrijgeleide voor onbeperkt eten. Zwarte chocolade wordt ook een superfood genoemd: het bevat antioxidanten, maar ook veel verzadigd vet en suiker.

Er zijn geen ‘superfoods’ met superkrachten. Er is wel zoiets als een supervoedingspatroon. Het is de variatie in verschillende voedingsmiddelen die zorgt voor een gezond voedingspatroon. Mag je ‘superfoods’ eten? Zeker wel! Op voorwaarde dat je ze inpast in een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon.

Voedingsmythe 2: Vitaminen? Die haal ik uit een potje

Eet je evenwichtig en gevarieerd? Dan zijn extra vitaminen via voedingssupplementen niet nodig. Meer vitaminen opnemen dan aanbevolen biedt geen extra voordeel. Het overschot van bepaalde vitaminen plas je gewoon weer uit.

Wisselwerking tussen vitaminen en mineralen

In de voeding is er een wisselwerking tussen vitaminen en mineralen. Vitamine C in groenten en fruit bevordert bijvoorbeeld de opname van ijzer uit volkoren graanproducten. Zodra voedingsstoffen geïsoleerd worden ingenomen in de vorm van een supplement vervalt deze natuurlijke wisselwerking in en tussen voedingsmiddelen grotendeels. Omgekeerd kan een grote concentratie van een bepaalde voedingsstof via een supplement, ook de opname van andere voedingsstoffen in de voeding tegenwerken en zo de voedingsstatus verstoren. Vandaar het belang van en de voorkeur voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon.

Vergeet ook niet dat in een supplement niet alle essentiële voedingsstoffen zitten. Een gevarieerde voeding bevat nog vele andere nuttige stoffen zoals voedingsvezels uit groenten en fruit, kwaliteitseiwitten uit melk en essentiële vetzuren uit plantaardige oliën.

Vader met kind

Uitzonderingen

Voor baby’s, jonge kinderen, vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en mensen die ziek zijn, kunnen verrijkte voedingsmiddelen of supplementen wel nuttig zijn. Ook voor veganisten die alle dierlijke producten mijden, zijn voedingssupplementen nodig. Veel Belgen kunnen in de winterperiode ten slotte baat hebben bij een vitamine D-supplement. Overweeg je een voedingssupplement? Raadpleeg hiervoor dan steeds je arts.

Onthoud vooral dat een gevarieerde voeding de basis is voor de inname van alle nodige vitaminen en mineralen. Voedingssupplementen kunnen in sommige gevallen nodig zijn, maar enkel als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Voedingsmythe 3: Mijn darmen werken tegen: een probiotica-kuur is dé oplossing

Helaas is het complexer dan dat.

Probiotica kunnen bijdragen tot een gezonde microbiota of darmflora, de verzamelnaam voor alle micro-organismen (vooral bacteriën) die, jawel, in onze dikke darm leven. Maar dat gebeurt niet zomaar.

Een gezonde microbiota, met meer nuttige dan schadelijke micro-organismen, kan de gezondheid en zo mogelijk ook de weerstand bevorderen. Melkzuurbateriën die van nature voorkomen in gefermenteerde producten zoals yoghurt, maar ook voedingsvezels in groenten, fruit en volkorenproducten dragen bij tot een gezonde microbiota. Te veel vet, suiker en additieven in de voeding zijn eerder nadelig. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon brengt dus alle voedingsstoffen in de juiste verhouding aan voor een gezonde microbiota.

Niet zomaar gezonde voeding vervangen

Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden levende, goede micro-organismen bevatten om een gezonde microbiota te versterken, vooral bij bepaalde darmaandoeningen. Ze kunnen weliswaar geen gezonde voeding vervangen. Je kan ze innemen in de vorm van een verrijkt zuivelproduct of een ander gefermenteerd drankje of als een supplement. Belangrijk hierbij is ook dat je probiotica gedurende minstens een aantal weken moet innemen en blijven innemen voor een mogelijk positief en continu effect. Zodra je ermee stopt, zal het probiotisch effect geleidelijk aan afnemen. Raadpleeg vooraf altijd een arts wanneer je probiotica wenst te gebruiken.

Besluit: probiotica zijn geen wondermiddelen. Ze kunnen hun nut hebben, maar hebben weinig effect los van gezonde voedingsgewoonten.

Nog een laatste tip: zorg naast een gezonde en gevarieerde voeding ook voor voldoende slaap en beweging. Het is de totale leefstijl die je weerstand verbetert.

Heb je nog vragen of wil je een lekker en gezond gerecht met ons delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.