Pannenkoeken

De perfecte pannenkoeken: ideetjes en tips

Wie houdt er niet van pannenkoeken? Kinderen zijn er dol op, en ook op latere leeftijd valt dit gerecht nog altijd in de smaak. Je kan ze eten als tussendoortje of als maaltijd, met een lekkere topping of puur natuur. En wist je dat je ook hartige pannenkoeken kan maken? 

Pannenkoeken maken als een pro

Pannenkoeken maken is helemaal niet moeilijk en neemt niet veel tijd in beslag. Met ons recept voor pannenkoeken kan je meteen aan de slag! Hieronder geven we je ook nog 10 gouden tips mee voor de perfecte pannenkoek:

  • Gebruik zelfrijzende bloem. Voeg eventueel een zakje vanillesuiker toe, voor een heerlijk zoete smaak.
  • Wil je een mooie gladde pannenkoek, laat het beslag dan een tijdje rusten in de koelkast. Dit kan een uurtje zijn of zelfs een hele nacht.
  • Wil je extra luchtige pannenkoeken maken? Vervang dan een deeltje melk door bruiswater.
  • Pannenkoeken maken doe je idealiter in een gietijzeren pannenkoekenpan, maar een pan met antiaanbaklaag is een prima alternatief.
  • Het mislukken van de eerste pannenkoek heeft vaak te maken heeft met de temperatuur van de pan. Als de pan nog niet heet genoeg is, blijft de pannenkoek kleven. De pan moet – niet alleen in het midden, maar ook aan de randen – zo heet zijn, dat het beslag onmiddellijk aanbakt. Vet de pan ook voldoende in (vet de pan sowieso in bij iedere pannenkoek die je bakt).
  • Zodra het beslag niet meer vloeibaar is en de randjes bruin worden, is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Je kan altijd eerst even spieken met een spatel.
  • Een pannenkoek in de lucht gooien en weer opvangen lukt niet zo goed? Zorg dat de pan goed heet is en gebruik genoeg vetstof. Zo blijft de pannenkoek niet blijft kleven en glijdt hij goed. Doe het beslag in de pan en wacht tot het beslag niet meer vloeibaar is en de randjes van de pannenkoek bruin. Geef dan de pan een zwiep alsof je fel van je af schept. Trek de pan dan meteen weer terug. Lukt het niet meteen? Oefening baart kunst!
  • Begint de pan te roken tijdens het bakken? Haal ze dan even van het vuur om af te koelen.
  • De gebakken pannenkoeken hou je warm door er een omgekeerd soepbord over te zetten.
  • Na het smulfestijn nog pannenkoeken over? Geen probleem, je kan ze tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opwarmen doe je in de magnetron of in de pan. Invetten is dan niet meer nodig.

Tips voor toppings

Puur natuur zijn pannenkoeken overheerlijk. Wie wil, kan ook een topping toevoegen. Suiker, confituur en siroop zijn echte topping-toppers, maar het mag gerust wat specialer. Deze zijn zeker het proberen waard:

  • Appeltjes en rozijnen, waarbij je de appel eventueel wat karamelliseert. Verwarm hiervoor wat boter in een pan. Doe hierin stukjes appel en strooi er een eetlepel kristal- of bruine suiker over. Laat 10 minuutjes zacht sudderen en roer af en toe om.
  • Chocoladesaus en een bolletje ijs, beter gekend als de Mikado.
  • Fruit zoals aardbeien, frambozen, rode besjes of blauwe bessen. Een toefje opgeklopte room (eventueel met een beetje bloemsuiker) maakt het helemaal af.

Geen zoetebek? Probeer dan deze hartige pannenkoeken

Pannenkoeken zijn er niet alleen voor zoetebekken. Hartige pannenkoeken worden op net dezelfde manier gemaakt als de traditionele pannenkoek, maar dan zonder suiker toe te voegen. Voor de toppings zijn er diverse mogelijkheden: van gedroogde hesp en bloemkool tot paprikavis, enzovoort.

Wil je graag luchtige hartige pannenkoeken maken, dan geldt ook hier de tip met het bruiswater. Wil je de pannenkoek net voller van smaak, voeg dan extra melk en eieren toe. 

Pannenkoeken maken voor jong en oud

Jong en oud, iedereen smult van pannenkoeken. Met deze fruithack tover je een nóg grotere glimlach op ieders gezicht:

Heb je pannenkoeken gemaakt met ons recept? Of ken je zelf nog lekkere toppings? Laat het ons dan weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.