De lunch overslaan om te vermageren: geen goed idee

Een vaak voorkomend misverstand is dat je calorieën kan uitsparen door regelmatig een maaltijd over te slaan.

Waarom is het belangrijk om iets te eten?

Of je nu thuis bent, op het werk, op school of elders, af en toe pauzeren is belangrijk. Tegen de middag zijn er alweer enkele uren verstreken sinds het ontbijt. Hoog tijd om je energiepeil weer op te krikken en tijd te nemen voor een gezonde lunch. Een goede lunch vermindert de drang naar snacken in de namiddag of tegen de avond. Regelmatig snoepen verhoogt het risico op overgewicht. Wie ’s middags eet, heeft bovendien minder de neiging om zich te overeten bij het avondmaal. Wie grote honger heeft, kan zich moeilijk bedwingen. Voor wie wil afvallen is het juist belangrijk om de energiebalans in evenwicht te houden. Dit betekent niet meer energie (calorieen) innemen dan je verbruikt. Om te vermageren, moet je dus minder calorieën innemen dan je verbruikt.

Tips

  • Is je lijn je lief, neem dan een gezonde maar lichte lunch. Die levert je niet te veel calorieën op maar wel genoeg energie om je middag-activiteiten met uit te voeren.
  • Snel een broodje eten achter het bureau, of nog erger, je honger stillen met een wafel of een snoepreep uit de automaat, is geen goed idee. Dit levert je al snel veel energie (calorieen) op.
  • De samenstelling van een gezonde lunch is vergelijkbaar met die van het ontbijt. Bij de lunch is het belangrijk om ook een extra portie groenten te eten in de vorm van groentesoep, wat rauwkost als extra beleg of een slaatje. Een goede lunch moet ongeveer 30 % van de totale energiebehoefte leveren (gemiddeld 600 à 750 kcal).
  • Een “broodje gezond” is pas echt gezond als je kiest voor een volkoren broodje of volkoren boterhammen, een mespuntje vetstof en één soort beleg, veel rauwkost en liever geen mayonaise.
  • Verkies je om je lunch mee te brengen van thuis? Ideaal, zo hou je controle over wat en hoeveel je eet.
  • ‘s Morgens weinig tijd om jouw lunchpakket klaar te maken? Maak het de avond voordien klaar en bewaar het in de koelkast. Je persoonlijke kleine lunchkoeltas kan handig zijn voor het transport. Geen gedoe meer met plastiek zakjes, kruimels of vlekken in je handtas of boekentas.

Folder: Tips en tricks voor een gezonde lunch

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.