Waarom bioboer Jean-Pierre altijd een goede oogst heeft

Jean-Pierre De Leener uit Sint-Pieters-Leeuw is in vele opzichten een pionier. 30 jaar geleden koos hij ervoor om bioboer te worden. Vandaag teelt hij zowat alle groenten die je kan bedenken en kan hij met moeite de sterk gestegen vraag naar biologische producten bijbenen. Maar dat is niet alles. Jean-Pierre ging ook creatief aan de slag met snijbloemen. Die leveren hem niet alleen een extra inkomstenbron op, maar helpen hem ook zijn productie verder te verhogen. Het verhaal van Jean-Pierre staat symbool voor de sterke professionalisering en groei die de Vlaamse biosector in de laatste decennia heeft doorgemaakt.

Waarom koos je voor de biologische landbouw?

“Heel simpel: ik wilde boeren en er ook iets aan verdienen, in evenwicht met de natuur”.

Wat betekent dat concreet?

“Ik zoek zoveel mogelijk manieren om tot een natuurlijk evenwicht te komen in mijn teelten. Dat doe ik onder andere door te diversifiëren, zowel in de keuze van de groenten als in de keuze voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ons gamma bestaat uit diverse slasoorten, venkel, bloemkool, broccoli, radijs, wortel, tomaat, rucola en noem maar op. Als ik mest gebruik, komt die van kippen van een biologische kippenkweker uit de gemeente. Door bomen en hagen te planten tussen de gewassen ontstaat er ook een natuurlijke barrière tegen ongedierte.  

Daarnaast ben ik een tijdje geleden gestart met biologische snijbloemen op vraag van een vriendin van mijn dochter. De bloemen doen het goed in de verkoop en ze trekken bovendien heel wat vogels aan. Die eten op hun beurt massa's ongedierte dat anders mijn groenten zou oppeuzelen.”

Ben je toch niet bang dat er op een gegeven moment een oogst zal mislukken door toedoen van ongedierte?

“Niet echt, ik heb al 20 jaar geen last meer van bladluizen. Groenten zoals Chinese kool en paksoi trekken momenteel veel ongedierte aan. Ik plant daar dan ook wat minder van. Ik ga er vanuit dat wat nu op die kolen zit er binnen twee jaar niet meer zal zijn. Dus dan plant ik het wel weer. De grootste plaag die ik heb zijn stadsduiven. Daar moet ik mijn gewassen soms tegen afdekken.”

Is er een groot verschil tussen hoe je vandaag werkt en toen je 30 jaar geleden begon?

"Ja, de biosector is volwassen geworden. Het verschil zit niet zozeer in de manier van boeren, maar vooral in de afzetmarkt. Vroeger reed ik met mijn bestelwagen vanuit Sint-Pieters-Leeuw naar Gent en naar Brugge om mijn producten te leveren. Vandaag is dat niet meer nodig. De vraag is veel groter geworden en het nabije Brussel biedt al een amper te verzadigen afzetmarkt. Ik doe dus veel minder kilometers."

Waar ben jij het fierst op?

“Dat je met een relatief klein bedrijf toch een goed inkomen kan hebben. Ik ben zeker niet rijk maar ik kom rond en daar ben ik echt trots op!”

 

Wil je meer weten over bio? Check zeker allesoverbio.be.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.