Belgische hop

Zo vader, zo zoon

Een hopteler aan het woord over de wereldbekende smaakmaker uit Poperinge

September is de ideale maand om Poperinge te bezoeken. Tegen het einde van de zomer zijn de vele hopboeren uit de regio hard aan het werk. Ze halen de hopoogst binnen en dat is een echte bezienswaardigheid.

Het hopbedrijf van de familie Dekervel bestaat sinds 1961. Zoon Aaron Dekervel is 22 jaar en zal het bedrijf binnenkort overnemen. Hij zal dan de derde generatie zijn die hop teelt. Aaron vertelt over de Poperingse hopcultuur en hoe het is om in de voetsporen van zijn familie te treden.

Heb je je ouders altijd al willen opvolgen?

Eigenlijk wel. Mijn ouders werkten allebei lange dagen op het veld. Aangezien er geen oppas was, gingen we van kleins af mee het veld op. Voor mij was het altijd een evidentie om in de hop te gaan. En eigenlijk geldt dat voor mijn broer ook, hij overweegt om op termijn de stap te zetten.

Een echte familieaangelegenheid dus…

Klopt. In Poperinge werken trouwens ook nog een nicht en twee neven van mijn vader in de sector. Een aantal andere familieleden teelden vroeger ook hop maar zijn intussen gestopt.

Hoe komt dat?

Je moet echt gepassioneerd zijn om deze job te doen. Ik heb zelf al veel mooie periodes meegemaakt maar er zijn natuurlijk ook momenten dat je even moet doorbijten. Een slechte oogst of een periode van lage prijzen brengt onzekerheid mee. Maar daarop kan je je uiteraard voorbereiden. Zo hebben wij naast hop ook varkens. Dat geeft ons extra inkomenszekerheid.

Hoe ziet een dag in het leven van een hopboer eruit?

Dat is heel verschillend afhankelijk van het seizoen. Vanaf maart start de drukke periode omdat we dan alles moeten voorbereiden voor de groei van de hop. De stellingen moeten klaargemaakt worden, de draadjes moeten bevestigd worden en de planten moeten aangeleid worden zodat de hop goed kan groeien. We zijn momenteel ook bezig met het afraspen van de onderste bladeren van de hopplanten om plagen zoals die van de rode spin te voorkomen. Daar is de hopplant heel gevoelig voor. We proberen zo weinig mogelijk chemische pesticiden te spuiten maar daardoor is het telen van hop veel hand- en grondwerk. Eind augustus beginnen we dan met de pluk. Daar zijn we drie weken mee bezig.

Wat voor soorten hop telen jullie?

Wij hebben 12 hectare hop. Dat zijn 30 000 planten en we telen drie verschillende soorten. De Challenger en Holding zijn aromahoppen en worden vooral gebruikt door de microbrouwerijen. Deze variëteiten zijn momenteel bijzonder populair. Target is onze derde soort.

Is het de moeite voor bezoekers om te komen kijken tijdens de pluk?

Zeker, de pluk start op 28 augustus. Het is echt de moeite om de hopplukkers aan het werk te zien. De Stad Poperinge levert bovendien heel wat inspanningen om onze Belgische hopcultuur levend te houden. Er valt dan ook heel wat te beleven in en rond de stad in deze periode.

 

Bieren gebrouwen met Belgische hop herken je aan het logo ‘Belgische hop – Belgian hops’. Zie je dit logo, dan weet je dat de brouwers minstens 50% in België geteelde hop gebruiken bij het brouwen van hun kwaliteitsbier. Er bestaat zelfs een gouden hoplogo voor bieren die met 100% Belgische hop gebrouwen worden.

Meer weten? www.belgischehop.be

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.