Vlaamse klassiekers waar een bier bij hoort

Vlaamse klassiekers waar een bier bij hoort

Of je nu kiest voor stoofvlees-friet of zeetong meunière: met het juiste bier erbij til je je smaakbeleving naar een hoger niveau. Ontdek in deze tips welke bieren passen bij welke Vlaamse klassiekers.

Waarom we fier op ons bier mogen zijn

  • Belgisch bier is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De hele wereld kijkt jaloers naar de creativiteit van de Belgische brouwers. Voor elke gelegenheid en voor elk gerecht is er een bier. En voor elk bier bestaat een bijhorend glas wat de smaak volop tot z’n recht laat komen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de UNESCO onze biercultuur in 2017 officieel erkende als Immaterieel Cultureel Erfgoed.
  • Het uitgebreide smakenpallet! Van zoet, zuur naar bitter: op de smaakwijzer zie je dat er een biertje naar ieders smaak is.
  • Het aanbod van Belgische bieren is groot. Wist je dat er in België meer dan 1.500 verschillende bieren zijn? Biobieren worden de laatste jaren steeds populairder. Er zijn intussen zo’n 150 Belgische biobieren op de markt, en er komen jaarlijks nieuwe biobieren bij.

Welk bier bij welke Vlaamse klassiekers?

Bier dat met zoveel liefde is gebrouwen, drink je met verstand. Bier is heerlijk bij gerechten, maar zeker ook in gerechten. Om te koken met bier hoef je geen chef te zijn.

Wat je moet weten

De smaak van je gerecht wordt versterkt door het bier dat je erbij drinkt en omgekeerd. Zolang de smaken elkaar niet wegdrukken, zit je goed. Zo zal je merken dat bvb. donker abdijbier minder goed past bij mosselen dan witbier.

Eenvoudige gerechten gaan vaak goed samen met minder complexe bieren. Bij gerechten met veel ingrediënten en veel kruiden is dan eerder een zwaarder bier aanbevolen. Mocht je twijfelen: pils en blond abdijbier passen zowel bij vlees als bij vis. Onze smaakwijzer helpt je bij je keuze.

Vlaamse klassiekers met vlees, kip en konijn

Bij krachtige vleesgerechten of gerechten met een milde zoete toets is een donker abdijbier ideaal. Konijn met pruimenstoofvlees-frietvol-au-vent… ze worden nóg lekkerder met een Belgisch biertje erbij.

Voor alles wat lekker is om in deze Vlaamse klassiekers te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Of koop je producten recht van bij de boer. Er is steeds een hoeveverkooppunt bij jou in de buurt

Vlaamse klassiekers met vis

Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij. En zeetong meunière met tripel, een hemelse combinatie! Of probeer dit hapje met Vlaamse erkende streekproducten met een Bolleke.

Hoe fier ben jij op ons bier en onze keuken? Doe de test

Wij Belgen zijn echte lekkerbekken. Hoeveel hou jij van ons eten en onze lekkere bieren? Doe de test en ontdek wat dat over jou zegt. 

Proefde jij een fantastische biercombinatie? Of ken je nog Vlaamse klassiekers recepten of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.