Brouwketel

De pint, een rijke geschiedenis

We brouwen, drinken, en genieten er al eeuwen van. Maar waar komt het nu eigenlijk vandaan, ons lekker bier? Het gaat ver terug.

Meer precies,  Mesopotamië omstreeks 4500 voor Christus, het huidge Irak. Daar werd bier bij ‘toeval’ uitgevonden. Het verhaal gaat dat een kom met brood buiten in de regen was blijven staan en was beginnen gisten. Dit leidde onopzettelijk tot de uitvinding van het bier. Het is daarmee een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. In diverse oude mythen en legenden speelt bier een rol, en ook in het Oude Egypte was bier een geliefde drank. De eerste bieren waren waarschijnlijk van spontane gisting (zoals de moderne lambiekbieren) en leken helemaal niet op het hemels goedje waarvan we nu drinken.

Bier voor onbeschaafden

Ook in West-Europa werd aanvankelijk bier gedronken. De Romeinen schakelden al snel over op wijn. Bier werd daarna vooral geassocieerd met “onbeschaafde” volkeren, zoals de Germanen. Jaloersheid op onze bierkunsten? Misschien…

Fast forward naar de middeleeuwen. Voor het gewone volk was bier toen de gebruikelijke drank. Bier was veiliger dan water in die tijd omdat dit bij de bereiding gekookt en gefilterd werd. Daarbovenop was bier voedzamer door de grote hoeveelheid vitamine B. Niet verbazingwekkend dus dat ze er destijds liters van dronken. Ongeveer 300 liter per jaar per persoon om specifiek te zijn. Niet slecht als je weet dat we nu ongeveer 4 keer minder bier drinken.  Het bier van toen kan je niet vergelijken met wat we tegenwoordig aangeboden krijgen. Het was plat, donker en werd voornamelijk uit houten bekers gedronken. Glas was voorbehouden voor de rijken vanwege de kostprijs. Bier werd in de middeleeuwen vooral in abdijen gebrouwen. Het brouwen gebeurde niet enkel door paters, maar wel door de nonnen. Vrouwen en bier, het gaat dus wel degelijk samen

Louis Pasteur

Gisten gebeurde vroeger op een wel erg spontane manier. Ze lieten het goedje zijn gang gaan en hoopten dat het resultaat zou meevallen. Louis Pasteur (1822 - 1895) daarentegen ontdekte dat er verschillende soorten gistcellen voorkomen en dat niet alle gisten even geschikt zijn voor een goede gisting en bijgevolg een optimale smaak van het bier. Meer en meer werd gezocht naar verschillende gistfamilies om zo het resultaat te beïnvloeden. Door deze gisten te kweken konden brouwers keer op keer dezelfde gisting en aldus brouwsel bereiden, elk met hun eigen smaak. Pasteur ontdekte bovendien dat het mogelijk was dranken langer te bewaren door deze te verhitten tot zo’n 70°, dit proces noemen ze sindsdien ‘pasteurisatie’. We hebben dus heel wat te danken aan Louis Pasteur.

Pils maakt zijn intrede

Door de industrialisering werden nieuwe technieken uitgeprobeerd. Hierdoor maakte het bier een snelle nieuwe evolutie door. Betere koelmethodes maakten de bereiding vlotter, en bier brouwen werd algauw een echte kunst. Dit alles leidde in 1839 tot de uitvinding van de pilsener in de Tsjechische stad Pilsen. Dit bier groeide al snel uit tot de meest getapte pils.

Back to the future

Recent is de aandacht voor streekbieren en “traditionele bieren” sterk toegenomen en zijn ook de zogenaamde microbrouwerijen in opmars. Een microbrouwerij is een brouwerij die een zeer beperkte hoeveelheid bier produceert. Kleinschalige brouwerijen die de doelstelling “kwaliteit boven kwantiteit” in het vaandel dragen.
Met onze grote verscheidenheid aan bieren en bierstijlen bekoren we mensen over de hele wereld. Onze goddelijke bieren zijn dan ook gekend in alle uithoeken van de wereld.
Wie veel meer wil leren over dit onderwerp, kunnen we aanraden het volgende boek te lezen. ‘Geschiedenis van de dorst’ is een interessant boek over het uitgebreide ontstaan van bier in de Lage Landen.

Laat zien dat jij ook fier op ons bier bent

Post een foto van jouw favoriete Belgische bier via FacebookTwitter of Instagram met #lekkervanbijons of #fieroponsbier.

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.