Brasserie 3 Fonteinen

Brouwerij 3 Fonteinen: van klein cafeetje tot brouwerij van wereldallure

Een uitstap naar het Pajottenland is een must voor wie van bier houdt. Op nog geen 25 kilometer van onze hoofdstad vind je een groene oase met daar middenin lambikbrouwerij en geuzestekerij 3 Fonteinen. De geschiedenis van de brouwerij inspireert niet alleen haar vele bezoekers. Vakmanschap, passie en doorzettingsvermogen maken de brouwerij tot wat ze vandaag is. Wereldtop!

Het begin van het begin

Het verhaal van 3 Fonteinen begint aan het eind van de 19de eeuw. Burgemeester Jacobus Vanderlinden opent een café en steekt er o.a. lambik, toen nog rechtstreeks aangeleverd door een brouwer, uit kleine houten vaatjes. Zijn zoon Jean-Baptiste volgt hem op en wordt bekend als de beste geuzesteker uit de streek door zijn unieke vermenging van Lambiek tot Geuze.

De beginjaren van de familie Debelder

Het café van Jean-Baptiste wordt overgenomen door Gaston Debelder en zijn vrouw Raymonde. Ze leggen zich toe op een cliënteel dat o.a. een goede boterham met platte kaas met een geuze weet te appreciëren. In die tijd wordt 3 Fonteinen een trekpleister voor Brusselaars die in het weekend afzakken naar het groene Pajottenland. Ook hun twee zoons Armand en Guido komen uiteindelijk in de zaak.

Het einde van het begin

Maar door de massale intrede van pils en buitenlandse bieren en verandering in smaak wordt de interesse in lambikbieren minder. De ene na de andere lambiekbrouwer en geuzesteker sluit de deuren. Armand Debelder, chef-kok en brouwer, blijft in die periode aan het hoofd van 3 Fonteinen staan. In 1993 ontvangt 3 Fonteinen een prijs van de Objectieve Bierproevers voor zijn verdienste als geuzesteker. Op dat moment is hij een van de laatste twee geuzestekers in de regio. 
Dankzij de erkenning besluit hij verder te doen en hoewel iedereen hem gek verklaart, koopt hij in 1998 een eigen dure brouwinstallatie aan. Zijn investering blijkt het waard te zijn want begin de jaren 2000 komt de interesse voor oude geuze geleidelijk aan terug. 
Door een stom incident in de brouwerij is Armand een klein decennium later bijna failliet. Een kapotte thermostaat vernietigt tienduizenden flessen oude geuze.  
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Armand slaagt erin een doorstart te maken met behulp van vele helpende handen en de verkoop van een eau de vie - gedistilleerd uit de flessen die niet sprongen maar wel onbruikbaar werden – alsook een exclusieve serie oude geuzes.

Een moderne brouwerij

De laatste jaren begint de interesse voor oude geuze wereldwijd te groeien. 3 Fonteinen wordt gelauwerd als een van de beste brouwerijen ter wereld en het personeelsbestand groeide aan tot 15 medewerkers.

Armand is vandaag met welverdiend pensioen, maar zorgde voor gedreven opvolgers, vaak met een atypische achtergrond. Twee jeugdige brouwers verzekeren de kwaliteitsvolle voortzetting van zijn levenswerk, omringd door een jong team enthousiastelingen uit alle hoeken van het land. Wat hen allen verbindt? Hun passie voor lambik en oude geuze!

Ben jij 18 jaar of ouder?

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.