Wat zijn de favoriete gerechten van een aardappelboer?

Een aardappelboer ziet zijn patatten graag, maar lust hij ze ook? We vroegen het aan Dominique.  

Als je met een landbouwer praat, word je onvermijdelijk meegezogen in de passie en de traditie van de boerenstiel. “Als ik een klant tegenkom aan onze aardappelautomaat hebben we het nochtans gewoon over het weer, hoor”, lacht aardappelboer Dominique Brondeel (36) van Hoeve Den Heiplas uit Lede.

“Mijn vrouw en ik zijn de vierde generatie die boert op deze plek”, vertelt hij. “In 2012 namen we het bedrijf over van mijn ouders. Vroeger hadden we melkvee, maar wij hebben ons gespecialiseerd in de aardappelteelt.“

De grote voedingsbedrijven kloppen bij Dominique aan voor verse aardappelen. “Ze maken er frieten en kroketten van”. Maar hij verkoopt ze ook rechtstreeks. “We hebben drie automaten, waarvan er eentje op de boerderij staat. Ook aan rusthuizen uit de buurt leveren we, en binnenkort voor het eerst aan een plaatselijke supermarkt.” 

Is rechtstreeks kopen bij de boer een trend?

“Oh ja, zeker. Vers uit de streek en direct gekocht bij de producent: het zijn belangrijke voorwaarden voor voeding vandaag. De vraag neemt alsmaar toe. Drie jaar geleden hebben we een eerste automaat geplaatst, om mensen de kans te geven snel hun aankopen te doen. Ook dat is belangrijk.” 

Wat is de favoriete aardappel van de Vlaming?

“Wij telen twee soorten: bintjes en primeurs. Er is geen ras, wat mij betreft, dat kan tippen aan de smaak van een bintje. We hebben wel eens met andere soorten geëxperimenteerd, maar de klanten willen toch vooral bintjes. Het is de meest geliefde soort in Vlaanderen”. 

Behalve wanneer de primeurs er zijn. Dat is een verhaal apart.

“Dat is 100% handwerk. Primeuraardappelen zijn erg teer. Elke dag halen we ze voorzichtig van het veld om de kwaliteit te waarborgen.”

Vanaf wanneer oogsten jullie de primeuraardappelen?

“Dat is rond de tweede zondag van juni, de week van Vaderdag. We oogsten ze tot half augustus. Nadien is het aan de bintjes.” 

Kook je zelf ook met de vroege patatjes?

“Wees daar maar zeker van. Iedere zomer wordt er hier een straatfeest georganiseerd met BBQ. Het eerste jaar had men de traditionele koude patatten met mayonaise op tafel gezet. Het jaar daarop hebben wij de aardappelen voor onze rekening genomen, uiteraard (lacht).

We koken de primeurs eerst en vervolgens bakken we ze kort in olijfolie op de barbecue met verse rozemarijn, en voor wie wil, een teentje look. Dat is zo eenvoudig, maar zo lekker.” 

Klinkt onweerstaanbaar. Wat zijn je favoriete gerechten?

(zonder de minste aarzeling) “Friet met biefstuk! Een lekker stuk witblauw van bij ons en daar vers gesneden frietjes bij. Hola, dat is ongelofelijk. En gratin, daar ben ik ook echt verzot op”. 

Al eens hasselback potatoes geprobeerd?

“Jazeker, dat is super. Het is de heruitvinding van de patat. Tijdens de feestdagen hebben we ze voor het eerst geproefd. Mijn zus had het recept ontdekt. Dat was echt enorm lekker. En de bereiding is zo simpel.”

Probeerde je een van onze recepten uit? Of heb je zelf nog een suggestie voor een lekker aardappelgerecht? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.