geroosterde aardappelblokjes

Patat, 4 tips voor de lekkerste aardappelen in de oven!

Heerlijk kruimig vanbinnen en krakend krokant langs buiten, dat zijn de lekkerste aardappelen in de oven. Maar hoe doe je dat? Welke aardappel gebruik je best? En welke kruiden passen er het best bij? Wij zochten het voor je uit. 

Welke soort aardappel gebruik je best?

Je gaat best voor een vastkokende aardappel zoals de Charlotte, Franceline of Nicola. Deze soorten houden mooi hun vorm. De Franceline heeft een dunne schil en hoef je dus niet te schillen. Ook krieltjes doen het erg goed in oven. Mag het wat specialer zijn? Ga dan eens voor een bijzondere aardappelsoort zoals de Ratte of Belle de Fontenay.

Vooraf aardappelen koken of niet?

Dat hangt er vanaf hoe snel je van je gebakken patatjes wil smullen. Moet het snel gaan? Dan kan je de aardappelen even voorkoken. Een 5 à 10 minuten is voldoende. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn aangezien ze nog verder zullen garen in de oven. Je kan de aardappelen ook rauw in een oven van 200°C steken. Na een 30 à 40-tal minuutjes zijn ze gaar. 

Welke kruiden passen het best bij aardappelen uit de oven?

Rozemarijn, marjolein en tijm zijn altijd een winner bij aardappelen uit de oven. Ook lekker: knoflook, paprikapoeder, salie en cajunkruiden. Vergeet ook niet bij te kruiden met wat zout en peper. 

Hoe maak je extra krokante aardappelen?

De truc voor extra krokant gebakken aardappelen in de oven? Haal ze als ze driekwart gaar zijn even uit de oven. Stamp ze even aan met een pureestamper. Zo krijgen je aardappelen extra randjes die bij het bakken heerlijk goudbruin worden. Schuif ze daarna nog even in de oven tot ze helemaal gaar zijn. Ga je de aardappelen eerst koken? Laat ze na het koken even drogen en schud ze daarna even flink op. Verdeel je aardappelen altijd in een enkele laag in je ovenschaal. Zo krijgen ze de ruimte om een heerlijk korstje te krijgen. 

Heb je nog een tip voor de allerbeste aardappelen in de oven? Laat het ons weten op FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.