aardappelen

Van het veld tot op je bord

Het pad van de patat: de weg van het veld tot je bord

Vooraleer een lekkere aardappel gekookt, gewokt of gebakken op je bord ligt, heeft die een mooi parcours afgelegd in de deskundige handen van de boer en de bereider-verpakker. 

Op de akker

Een akker van één hectare kan meer dan 40 ton aardappelen opbrengen. Om de bodem vruchtbaar te houden en het gewas van de nodige voedingsstoffen te voorzien moet de boer goed bemesten. 

Ploegen

Na het bemesten wordt de grond in oktober omgeploegd. Plantenresten verdwijnen onder de grond en de bodem wordt tot 30 cm diepte losgemaakt. 

Pootgoed

Ondertussen wordt het pootgoed aangekocht en opgeslagen. Bij een temperatuur van 15°C vormen de pootaardappelen uitlopers en zijn ze klaar om gepoot of gepland te worden. Dat doen de boeren in april. In de zomer staan de planten dan in volle bloei met witte tot paarse bloemen.

Rooien

Wanneer de aardappelen volgroeid zijn, worden ze uit de grond gehaald. 

Bewaren

Na het rooien worden de aardappelen bewaard in een donkere opslagruimte, bij 7°C en met een relatief hoge luchtvochtigheid.

Sorteren

De bereider-verpakker haalt de aardappelen in etappes uit de opslagruimtes. Ze worden vervolgens gesorteerd op grootte en kwaliteit.

 • Sorteren op grootte: de allergrootste aardappelen worden gebruikt voor frieten en chips. De allerkleinste vastkokende aardappelen, die door de zeef vallen, worden als krieltjes verkocht.
 • Sorteren op kwaliteit: de aardappelen worden via transportbanden vervoerd en ondergaan verschillende behandelingen. De exemplaren met uitwendige beschadigingen worden gebruikt als dierenvoeding. 

Schoonmaken

Voor de aardappelen verpakt worden, krijgen ze een schoonmaakbeurt. Dat kan op twee manieren: wassen of borstelen. De gewassen aardappelen verkopen het best en zitten in een kleinverpakking van 2,5 en 5 kg. Na het wassen, volgt een nieuwe selectie op kwaliteit. Diegenen die geschikt zijn voor consumptie worden met warme lucht droog geblazen. 

Verpakken

Wettelijk moet de verpakking stevig en zuiver zijn en geen vreemde geuren afgeven. Verpakken doen we op drie manieren:

 • Plastic zak: in de zak zitten gaatjes die voor verluchting zorgen. Het materiaal, polyethyleen, kan gerecycleerd worden.
 • Netje: dankzij het netje kunnen aardappelen vrij ademen. Het bezorgt de winkelier wel iets meer schoonmaakwerk.
 • Papieren zak: omdat de papieren zak een donkere, vochtige omgeving creëert voor de aardappelen, bewaren ze langer. Het verpakkingsmateriaal is iets duurder, maar wel recycleerbaar. 

Etikettering

Er staat heel wat informatie op het etiket.

 • Herkenningsnummer van bereider-verpakker
 • Primeur- of consumptieaardappelen
 • Variëteit
 • Land van herkomst
 • Nettogewicht 

Controle

De bevoegde overheid controleert de primeur- en consumptieaardappelen van de binnenlandse markt en de import en export ervan. Alleen erkende bereider-verpakkers mogen aardappelen verkopen. 
Om zo’n erkenning te krijgen moet de infrastructuur top zijn en na bereiding moet de kwaliteit van aardappelen aan een reeks voorwaarden voldoen.

Dankzij het erkenningsnummer van de bereider-verpakker kan altijd achterhaald worden waar de aardappelen vandaan komen.

Nieuwsbrief

 • De nieuwste foodtrends
 • Seizoensrecepten
 • Handige kooktips
 • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.