Op dieet? Aardappelen zijn een gezonde keuze

De aardappel hoort thuis in elk vermageringsdieet: minder calorieën dan rijst en deegwaren en meer essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C.

Aardappel, gekookt

Minder calorieën en meer voedingsstoffen

Vrouwen mogen gemiddeld 2000 kcal per dag innemen, mannen gemiddeld 2500 kcal. Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 kcal aan. Dat is te vergelijken met twee sneetjes volkorenbrood (60 g) of een potje magere plattekaas met fruit (150 g). Een portie gekookte deegwaren of gekookte rijst (200 g, zonder saus) leveren respectievelijk 280 kcal en 260 kcal. Een eetlepel mayonaise brengt al snel 185 kcal aan en een zakje chips (45 g) 250 kcal zonder enige meerwaarde in de vorm van vitaminen en mineralen. Aardappelen leveren naast gezonde koolhydraten ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze bevatten op zich geen vet. In vergelijking met deegwaren en rijst bevatten ze beduidend minder kalium en geen vitamine C.

Aardappelbereidingen

De hoeveelheid calorieen van aardappelbereidingen kan sterk variëren. Koken of stomen voegt geen extra calorieën toe. Aardappelen bakken of frituren (frieten, kroketten) wel. Een portie frieten brengt ongeveer vijf keer meer calorieën aan dan eenzelfde portie gekookte aardappelen. Ook een saus bij aardappelen, een extra schep boter, margarine of room door de aardappelpuree kunnen de calorieteller snel doen oplopen met zo’n 100 tot 150 kcal extra.

Koolhydraatarme diëten

Koolhydraatarme diëten staan in de belangstelling. Zij raden aan om aardappelen te beperken of te mijden om gewicht te verliezen. Onterecht. Het bekomen gewichtsverlies met een koolhydraatarm dieet is doorgaans te danken aan het feit dat men gewoon minder eet en vooral ook minder toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten inneemt zoals in wit brood, pasta en koeken. Geraffineerde koolhydraten zijn snel verteerd en werken weinig verzadigend. Aardappelen zijn een gezonde bron van complexe koolhydraten. Zij bevatten ook veel kalium, vitamine C en voedingsvezels. Voedingsvezels vertragen de vertering en geven langer een verzadigd gevoel.

Meer info over aardappelen

Meer info over een gezond gewicht en dieet

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.