Krieltjes: in de oven, bakken en koken

Krieltjes klaarmaken: koken, bakken of in de oven

Krieltjes zijn kleine ovalen aardappelen die bekend zijn om hun fijne smaak. Je kan krieltjes koken en bakken maar ook krieltjes in de oven zijn superlekker. Ontdek de verschillende manieren waarop je krieltjes kan klaarmaken.

Wist-je-datjes over krielaardappelen

  • Krielaardappelen of krieltjes zijn nieuwe aardappelen die geoogst worden voor ze rijp zijn
  • Ze zijn tussen de 20-30 mm groot.
  • Ze bestaan met gele en rode schil.
  • Krieltjes zijn zowat jaarrond verkrijgbaar maar de topmaanden zijn mei, juni en juli.
  • In tegenstelling tot gewone aardappelen bewaar je krielaardappelen best in de koelkast voor gebruik.

Krieltjes koken

Krieltjes moet je niet schillen: ze zijn zowel met als zonder schil overheerlijk. Staan er gekookte krieltjes op het menu, zet dan een kookpot met gezouten water op het vuur. Kook de krieltjes vervolgens gedurende ca. 15 minuten gaar. Je kan de krielaardappelen meteen serveren of laten afkoelen en er een heerlijke (kriel)aardappelsalade van maken. Smakelijk!

Zuiderse vispapillot met krieltjes en pieterman

Krieltjes in de oven

Krieltjes in de oven is de populairste manier om deze lekkere patatjes klaar te maken. En terecht! Krielaardappelen uit de oven zijn zacht vanbinnen en hebben een heerlijke bite dankzij de schil. Schillen is dus niet nodig.

Het enige wat je moet doen, is de aardappelen goed schoonmaken. Daarna leg je ze in een ovenschaal, kruid je met peper en zout en voeg je eventueel extra kruiden en aromaten naar smaak toe. Geroosterd paprikapoeder is een aanrader. Of wacht dacht je van rozemarijn?

Zet de krieltjes in een voorverwarmde oven en gaar in 20-30 min. Serveer met een stuk vis of vlees of in een salade met groenten. Je kan ook een heerlijke vispapillot met kireltjes maken: lekker en makkelijk!  

Krieltjes bakken

Ook als je krieltjes bakt zijn ze heerlijk zacht vanbinnen en knapperig vanbuiten. Voor gebakken krieltjes kook je ze eerst in een pot met gezouten water zoals hierboven vermeld. Kook ze net niet gaar. Giet de aardappelen af, doe wat boter en olijfolie in een pan en bak de krielaardappelen goudbruin gedurende zo’n 5 minuten.

Geef er een patat op!

Hoe eet jij ze het liefst: gebakken of gekookt? Of hebben krieltjes in de oven jouw hart gestolen? Welke recepten ga jij zeker eens proberen? Laat het ons weten via #lekkervanbijons op onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons! 

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.