Bij-zonder lekker: 6x feestelijke bijgerechten met aardappel
Ze zijn zo lekker, zo bijzonder en zo verrassend dat ze de andere delen van de maaltijd helemaal in de schaduw zetten. Van een luchtige soufflé tot originele hasselback potatoes of gepofte aardappelen… deze bijgerechten met aardappelen verdienen een glansrol op je bord!
Pak uit met deze bijgerechten met aardappelen
Zo’n smeuïge aardappelpuree, krokante rösti, pommes duchesses of zelfgemaakte kroketten smaken altijd. Dat er nog veel meer lekkers met aardappelen mogelijk is, ontdek je in deze recepten.
Aardappelsoufflé: altijd een goed idee
Een soufflé is perfect om je hoofdgerecht nét dat tikkeltje meer klasse te geven. Gecombineerd met champignons en geserveerd in kleine potjes is deze aardappelsoufflé met champignons een echt feestgerecht.
Met Zweedse roots: Hasselback aardappelgratin
Hasselback potatoes komen oorspronkelijk uit Zweden, maar ook onze Belgische aardappelen lenen zich perfect voor het bereiden van dit lekkere bijgerecht uit de oven. De fijne inkepingen zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook ideaal om extra smaakmakers aan de aardappelen toe te voegen. Aan jou de keuze: een Hasselback aardappel met groene pesto, kaas en notencrumble of een Hasselback aardappelgratin?
Wow, pannenkoeken bij het hoofdgerecht!
Voor wie wel eens wat anders wil: aardappelpannenkoeken met spinazie en een smaakvolle limoenboter maken je bord verrassend gevarieerd. Ideaal als onderdeel van een vegetarisch gerecht, maar ook niet te versmaden bij een stukje vis, gevogelte of vlees van bij ons.
En taart? Ook dat kan!
Ze is snel klaar en dan nog eens superlekker: onze aardappeltaart moet je gewoon geprobeerd hebben. Je kan er ook je favoriete seizoensgroenten aan toevoegen, waardoor je meteen een verrukkelijk eenpansgerecht op tafel zet.
De bereiding is gemakkelijk. Snijd voorgekookte aardappelen in schijfjes en plaats ze in een ovenschotel. Leg groenten naar keuze erop. Giet er kaassaus over en bestrooi met broodkruimels. Zet gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C.
Zeg het met bloemen… euhm… aardappelroosjes
Met deze aardappelroosjes maak je zeker indruk bij je tafelgenoten. Ze zien er niet alleen mooi uit. Ze hebben ook een lekker krokant korstje. Het vraagt wat oefening, maar eens je de techniek onder de knie hebt, gaat het vanzelf.
Pimp je gepofte aardappel
Poffen is een andere manier om aardappel klaar te maken. Een gepofte aardappel gevuld met kruidenboter of een toefje zure room is een instant succes. Heb je kaasliefhebbers onder je gasten? Vul de aardappelen na het poffen meteen met kaas, laat smelten, en strooi hier wat peper en fijngehakte bieslook over.
Onze suggestie: gepofte aardappelen met wintergroenten en schelvis.
Tip: koken met bio- of hoeveproducten?
Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever recht van bij de boer? Vind hier alle hoeveverkooppunten bij jou in de buurt.
Tip: zo herken je een goede aardappel
Een van de vele voordelen aan Belgische aardappelen is dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn. De enige uitzondering hierop zijn de primeuraardappelen, die enkel vroeg in het seizoen (vanaf juni) in de winkel liggen.
Waarop moet je letten als je aardappelen koopt? Koop liever geen aardappelen met een groenverkleuring of uitlopers. Een groenverkleuring duidt erop dat de aardappelen te lang in het licht werden bewaard, waardoor ze bitter kunnen smaken. Uitlopers ontstaan als aardappelen te lang bewaard werden. Aardappelen met uitlopers worden taai en verliezen hun vitamine C-gehalte. Beter niet meer opeten dus.
Wat is jouw favoriete bijgerecht met aardappelen?
Ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!
Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.