Aardappel superfood

De aardappel? Da’s 'superfood' van bij ons

Gezond en bewust eten staat volop in de belangstelling. Tegelijkertijd zien we naast de vertrouwde voeding in de winkelrekken steeds meer vreemd klinkende producten opduiken. Oer-producten van bij ons, zoals pakweg de aardappel, verdwijnen uit het gezichtsveld of worden onnodig kritisch op de korrel genomen.

Terwijl zo’n aardappel net een eerlijke, smakelijke en allesbehalve banale groente is waar je zonder schuldgevoel alle kanten mee uit kan.

De aardappel een dikmaker?

Niets is minder waar. Hij bevat heel wat minder calorieën dan pakweg quinoa. Een normale portie gekookte aardappelen van 200 gram levert slechts 140 kcal, terwijl 200 g gekookte quinoa goed is voor ongeveer 250 kcal. De bereidingswijze of sauzen kunnen je wel de das omdoen. Denk maar aan die extra klont boter voor heerlijk smeuïge puree. Of een extra toef mayonaise bij de frietjes. Zo lopen de calorieën natuurlijk op, maar dat ligt niet aan de aardappel. Een portie gekookte aardappelen bevat bovendien flink wat vitamine C en mineralen en levert behoorlijk wat vezels.

De aardappel is dus geen caloriebom. Het is een eerlijk, smakelijk en veelzijdig basisproduct van eigen bodem, een klassieker die het verdient om eens in de schijnwerpers geplaatst te worden. 

Daarom zeggen we volmondig, en met een knipoog naar alle hypes en zelfverklaarde voedingsspecialisten:

De aardappel?
Da’s 'superfood' van bij ons.

E-book ontkracht mythes rond aardappel

Zijn aardappelen dikmakers? Hebben we koolhydraten echt nodig? Je vindt de antwoorden in “De aardappel. Superfood van bij ons” samen met heel wat interessante feiten en leuke weetjes. In het e-book kan je ook terecht voor culinaire inspiratie met zeven gemakkelijke en overheerlijke aardappelrecepten.

>> Ontdek alles wat “De aardappel. Superfood van bij ons” te bieden heeft

Seppe Nobels draagt de aardappel een warm hart toe

Seppe Nobels, chef van Graanmarkt 13 in Antwerpen, is fan van lokale producten en dus ook van de aardappel. Het is een klassieker die we volgens hem moeten blijven maken in al zijn vormen en variëteiten. Speciaal voor ons maakte hij een aantal verrassende aardappelgerechten.

>> Ga zelf aan de slag met de aardappelrecepten van Seppe Nobels

Aardappelen kopen, bewaren en bereiden

Waarop moet je letten bij het kopen van aardappelen en hoe bewaar je ze het best? En dat je aardappelen kan koken, weet je natuurlijk wel, maar er zijn nog andere superlekkere bereidingen. Ontdek al onze tips om aan de slag te gaan met de heerlijke aardappelen van bij ons.

>> Aardappelen kopen, bewaren en bereiden

De aardappel: soorten en variëteiten

De keuze aan aardappelvariëteiten is groot. Elke soort heeft een eigen bereidingswijze, een eigen kleur, vorm, teeltwijze, bewaar-, smaak- en structuureigenschappen.

>> Ontdek alle soorten en variëteiten

Heb jij een van deze aardappelrecepten geprobeerd? Of heb jij nog lekkere tips voor recepten met aardappel? Twijfel dan niet om ze met ons te delen via Facebook, Twitter of Instagram met #superfoodvanbijons.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.