Varkenswangetjes

Varkenswangetjes zijn - zoals de naam doet vermoeden - afkomstig uit de kaakspieren van de wangen van het varken. Het vlees is doorweven met zeer kleine zenuwen en pezen, wat de wangetjes een typische smaak geeft. Geen enkel ander stukje vlees is zo smaakvol en boterzacht!

Varkenswangetjes wegen ongeveer 100 g per stuk. Je bestelt ze best op voorhand. Vraag aan je slager om de varkenswangen alvast te ontvliezen.

Bereiding

Varkenswangetjes zijn het ultieme ingrediënt in stoofpotjes met groenten of zelfs fruit (bijvoorbeeld krieken). Neem het vlees even op voorhand uit de koelkast en laat op het kamertemperatuur komen. Snijd de wangetjes doormidden en kruid met peper en zout. Bak het vlees in de pan. Schroei beide kanten mooi dicht. Doe er daarna wat ui bij. Strooi er wat bloem over en blus met water of bier naar keuze. Roer het aanbaksel los met de garde. Voeg dan een kruidentuiltje en de rest van het bier toe en laat opkoken. Laat een uur sudderen op laag vuurtje. Na een uur kan je groenten naar keuze toevoegen. Laat het geheel nog een half uur sudderen. Controleer regelmatig of het vlees al gaar is.

Wil je de saus indikken? Voeg dan een beetje bloem en boter toe. 

Voedingsinformatie

Varkenswangetjes bevatten iets meer vet dan varkensstoofvlees. Het is verstandig om aandacht te hebben voor de totale vetinname. Hou de rest van de maaltijd licht of wissel vette vleessoorten geregeld af met magere soorten. Meer weten over de plaats van vlees binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding?

Bewaring

Vlees gebruik je best zo vers mogelijk. Varkenswangetjes zijn doorgaans twee dagen houdbaar in de koelkast. In onze bewaartips lees je er alles over.