Tournedos

Tournedos is een andere vorm van versnijding en presentatie voor biefstuk en wordt versneden uit kleinhoofd of runderhaas (filet pur). Tournedos is net zoals chateaubriand geen benaming voor een onderdeel van het rund maar een verwijzing naar de snijwijze van de kok. 

Kwaliteit

Een tournedos moet mooi rood van kleur zijn en het spekbandje moet er fris en wit uitzien. Een tournedos wordt iets dikker gesneden (+/- 2 cm) en bijna altijd omwikkeld met een fijn spekbandje om bij het bakken sappig en mals te blijven. 

Bereiding

Een tournedos bak je kort en krachtig aan in de pan met het spekrandje er nog aan. Pas na het bakken mag het spekrandje verwijderd worden. De ideale bakwijze voor een tournedos is saignant.

Voedingsinformatie

Een tournedos is een mager stukje vlees. Het brengt relatief weinig vet en calorieën aan, maar wel belangrijke essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen B3 en B12 en de mineralen ijzer en zink in een goed opneembare vorm. Verwijder het spekbandje na de bereiding. Meer weten over de plaats van vlees binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding

Bewaring

Vlees gebruik je best zo vers mogelijk. Tournedos is doorgaans twee dagen houdbaar in de koelkast. In onze bewaartips lees je er alles over.