Vlees op de BBQ

Vlees op de BBQ

Vlees en barbecue: ze zijn voorbestemd voor elkaar. Je kan naar hartenlust variëren: dat ontdek je in onze originele barbecuerecepten. En in de tips en trucs die we voor jou samenstelden, samen met barbecuespecialisten.

Welke stukken vlees kan je op de barbecue leggen?

  • Bij varkensvlees krijg je de beste resultaten met spieringkoteletten, spareribs, ribkoteletten, filetkoteletten (droger), hamschijven en gebraad (om in snedes te snijden). Worst en spek kunnen uiteraard ook, maar zijn wat vetter. Ook het varkenskroontje is een aanrader.
  • Voor rundvlees kan je als het om steaks gaat, de slager best vragen naar stukken van de kogel, de dikke bil, de dunne lende, het kleinhoofd, de filet en, uiteraard, naar lendebiefstukken (entrecôtes). Voor brochettes zijn stukken van de platte bil en de schouderbal geschikt.
  • Voor kalfsvlees zijn de volgende stukken geschikt voor op de barbecue: kalfskotelet, kalfslende zonder been, kalfscarré, kalfsonglet, kalfskraai en kalfsspareribs.
  • Bij lamsvlees zijn de koteletjes en de bout (voor brochettes of in dikke sneden) de beste barbecuestukken.

Gehakt kan je met zeer fijngehakte uitjes, peterselie en koriander tot balletjes draaien en zachtjes laten roosteren: prima als aperitiefhapje! Zowel runder-, varkensgehakt of gemengd gehakt zijn hiervoor geschikt. 

Hoe vlees op de barbecue bakken?

Hoe vlees op de barbecue bakken?

Barbecueën is meer dan wat vlees op een rooster leggen. Met deze 10 tips maak je vlees nóg lekkerder klaar op de barbecue.

  • Werk met propere handen
    Was altijd je handen vóór je gaat barbecueën en nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
  • Hou het vlees zo lang mogelijk koud
    Haal verse producten pas uit de koelkast wanneer ze effectief op de barbecue kunnen.
  • Hou rauw en geroosterd apart
    Leg rauw vlees niet op dezelfde schotel of snijplank als gebakken vlees. Gebruik ook een ander mes voor rauwe en bereide producten.
  • Vermijd vlammen
    Laat het vlees nooit in direct contact komen met de vlammen. Stel het rooster hoog genoeg in en leg het vlees pas op de barbecue wanneer de vlammen gedoofd zijn en er een laagje as over de gloeiende houtskool ligt.
  • Smeer het vlees vooraf in
    Smeer vlees best altijd in met wat olie: zo is het beschermd tegen de hitte. Als het vlees gemarineerd is, hoeft dit uiteraard niet.
  • Bakken zonder prikken
    Prik niet in het vlees. Anders verliest het zijn vocht en dus zijn natuurlijke sappigheid. Gebruik een vleestang of spatel.
  • Wacht met zout
    Doe pas zout op het vlees net vóór het op de barbecue gaat. Zout onttrekt immers het vocht uit het vlees. Denk verder dan zout en peper: wees creatief met verse groene tuinkruiden.
  • Eerst schroeien, laten gloeien
    Schroei het vlees eerst aan alle kanten dicht op de heetste gloeizone. Dan verhuis je het naar de minder warme zone van de barbecue of plaats je het rooster een beetje hoger. Hier mag het vlees rustig verder roosteren.
  • Laat het zachtjes garen
    Schroei rund- en kalfsvlees meteen dicht en laat het verder zacht garen, zodat het vlees geen sappen verliest. Laat varkensvlees traag garen. Vlees dat snel klaar is, zoals biefstuk, plaats je het best dicht boven het vuur. Vlees dat meer tijd nodig heeft, bijvoorbeeld gehaktballetjes of worstjes, plaats je best hoger.
  • ’t Is pas klaar als ’t helemaal gaar is
    Let erop dat het vlees voldoende gaar is wanneer je het serveert. Leg daarom eerst het vlees met de langste gaartijd op de BBQ. Dikke stukken kan je eventueel in de oven voorgaren.

Tip: zo rooster je grote stukken vlees

Een stuk vlees om te grillen is bij voorkeur tussen 2,5 en 5 cm dik. Toch kan je net zo goed grote stukken als een varkensgebraad of rosbief op de barbecue klaarmaken. Door deze drie dingen te doen voorkom je dat het vlees uitdroogt:

  • Schroei het stuk vlees eerst aan alle kanten dicht op een zeer heet vuur.
  • Wikkel het dan in aluminiumfolie en laat het op een rustige houtskoolgloed verder braden.
  • Net voor het einde van de braadtijd haal je het stuk uit de folie, je kruidt het, werpt nog wat kruiden op de houtskool en legt het stuk nog even op de barbecue.


Nog meer tips voor een veilige en gevarieerde BBQ?

Barbecuerecepten met vlees

Verbaas je tafelgenoten met deze originele BBQ-recepten met vlees en de titel ‘Royal Roosteraar Maximus’ is voor eeuwig en altijd de jouwe.  

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.