Tarbot

Scophthalmus maximus

FR: turbot, UK: turbot, DE: Steinbutt
lokaal: terrebut

Tarbot is een beenvis, die behoort tot de orde van de platvissen. Ze leven van Noorwegen tot Marokko en in de Middellandse Zee en Zwarte Zee.

Tarbotten zijn ruitvormig (griet is eerder ovaalvormig). Hun ogen staan, net als bij griet en scharretong, op de donkergroen gekleurde linkerzijde van het lichaam. Op deze kant hebben ze geen schubben, maar wel benige knobbeltjes. Het verschil met griet is duidelijk, want die heeft een gladde huid met schubben. Volwassen vissen hebben een lengte van 35-52 cm, afhankelijk van het leefgebied. Tarbot wordt tot één meter lang en 25 kg zwaar. De vis kan 25 jaar oud worden.  

Kwaliteit

De beste stukken tarbot vind je van september tot en met maart. De lengte in de vishandel is minimaal 30 cm.

Bereiding

Tarbot is een zeer gewaardeerde vissoort in onze restaurants. Tarbot koop je voornamelijk vers en in zijn geheel. Om de vis in zijn geheel klaar te maken bestaan speciale ruitvormige tarbotpannen, maar doorgaans worden de grootste exemplaren in moten bereid en de kleinere in filets. De zeer stevige structuur van het visvlees leent zich tot alle mogelijke bereidingen, maar gebakken of gestoomd komt hij volledig tot zijn recht.

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van tarbot per 100 g is:

  • 83 kcal
  • 1,8 g vetten
  • 16,7 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.