Zeebarbeel

Mullus surmuletus

FR: rouget barbet, surmulet, UK: red mullet, DE: Streifenbarbe
lokaal: koning van de poon

Zeebarbeel is een beenvis, die behoort tot de orde van de baarsachtigen. Ze leven van in het zuiden van Noorwegen tot aan Marokko.

Zeebarbelen zijn felrood gekleurd en hebben een typische dubbele baarddraad onder de kin, waarmee ze kleine prooidieren in de bodem zoeken. De gestreepte zeebarbeel, die leeft in het  noordoosten van de Atlantische Oceaan, heeft strepen op de eerste rugvin, in tegenstelling tot de gewone zeebarbeel. Die laatste zijn overigens zeldzaam in de Noordzee en het Engels Kanaal.

Volwassen gestreepte zeebarbelen hebben een lengte van 17 cm in de Atlantische Oceaan. Ze kunnen tot 30-40 cm lang en 1 kg zwaar worden.

Kwaliteit

De beste zeebarbeel koop je van augustus tot april. Zeebarbeel wordt in visfilets, de grotere exemplaren, of als hele vis, de kleintjes, verkocht. Groot of klein, in de vishandel heten ze allemaal zeebarbeel. De gestreepte zeebarbeel (Mullus surmuletus) kom je vaakst tegen in de winkel.

Bereiding

Het visvlees is vast, smeuïg en zeer smakelijk. Laat zeebarbeel ontschubben als je hem in zijn geheel bereidt.

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van zeebarbeel per 100 g is:

  • 109 kcal
  • 3,8 g vetten
  • 18,7 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.