Poon

Chelidonichthys lucerna

FR: grondin perlon, UK: gurnard, DE: roter Knurrhahn
lokaal: knorhaan, roodbaard

Rode poon is een beenvis, die behoort tot de orde de schorpioenvisachtigen en familie is van de ponen.

Ponen zijn aangepast aan een leven op de zeebodem. Met hun buikvinnen kunnen ze over de bodem lopen. Hun driehoekige kop is verstevigd met beenplaten waarop een brede bek staat. Ondanks hun naam zijn ‘rode ponen’ niet steeds rood gekleurd, maar eerder bruinachtig met een rode schijn en witte spikkels op de flanken.

De Engelse poon is dan weer wél helrood gekleurd, al spreekt hij vermoedelijk geen Engels. Wel weten we dat hij plaatvormige schubben heeft langs de zijlijn. Maar geen helblauwe borstvinnen zoals de rode poon.  

Leuk weetje: een poon kan tot 15 jaar oud worden.

Deze vis leeft van het zuiden van Noorwegen tot helemaal in Marokko en in de Middellandse en Zwarte Zee.

Kwaliteit

Rode poon vind je gekuist en gefileerd in de winkel. De ponen moeten minstens 20 cm meten, maar ze kunnen doorgroeien tot wel 75 cm lang. Vanaf oktober al stijgt de aanvoer, maar de beste poon koop je in januari, februari en maart.

Bereiding

Het visvlees is vast van structuur, heeft een diepe smaak en blijft mooi sappig. In vissoepen en stoofpotjes is rode poon een echte smaakmaker. Ook in de pan gebakken of gemarineerd overtuigt rode poon altijd. Verder is de vis heerlijk op de barbecue: op vel geroosterd, in spiesjes of in papillot.

Smultip: met het visafval van rode poon maak je de heerlijkste visfumet.

Hoe rode poon klaarmaken?

Voedingsinformatie

De gemiddelde voedingswaarde van rode poon per 100 g is:

  • 81 kcal
  • 1,0 g vetten
  • 18,0 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Bewaring

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.